Kultur #100/2019

2019: ett år av protester och demonstrationer

Montage: Arbetaren

2019, året som avslutar 10-talet, kan kallas för ett demonstrationernas år. Det må ha varit relativt lugnt här på hemmaplan men runt om i världen har demonstrationer avlöst varandra. Stora protester, en del fredliga men också många som eskalerat i våld och krävt hundratals liv. Arbetarens Troy Enekvist påminner oss om årets protester och demonstrationer.

Med en enkel generalisering skulle jag säga att ekonomi, frihet och möjlighet till ett drägligt liv har varit en röd tråd bland årets demonstrationer. 

Här är listan över protester som gjort intryck på mig under året, utan inbördes ordning.

Protester i Hongkong 18 augusti. Två av tiotusentals demonstranter i Hongkong som protesterar mot ökat inflytande från Fastlandskina. Foto: Moa Kärnstrand /TT

Hongkong

Protesterna startade som en reaktion mot att regeringen införde en utvisningslag till Fastlandskina. De var till en början fredliga för att senare eskalera med våld från båda sidor.

Fredagen den 27 september arrangerades tusentals strejker för klimatet i världens alla hörn. Foto: Hasse Golkar

Klimatstrejken

2019 var året då Greta Thunbergs skolstrejk blev global. Med tre globala strejker under, mars, maj och september.

Karlskoga

Över 4000 människor slöt upp i den Värmländska orten efter att förlossningsavdelningen lades ner.

Protester i iranska Isfahan söndagen den 16 november 2019. Foto: TT

Iran

Demonstrationer bröt ut i omkring 40 städer efter att regimen meddelat att de slopar bensinsubventioner. Det blev en av de största demonstrationerna i landet på årtionden och ledde till att regimen ströp internet i landet. Amnesty rapporterar om 300 dödsoffer varav 12 minderåriga.

Protesterna i Chile 2019 inleddes 18 oktober och har sedan dess samlat miljontals människor på gatorna. Foto: Fernando Llano/TT

Chile

Demonstrationerna startade som en reaktion mot att priset för kollektivtrafiken höjdes. Den utvecklades till att handla om landets ekonomisk ojämlikhet och höga levnadskostnader för invånarna. 26 dog och över 7000 greps under protesterna.

Undersköterskor demonstrerar för bättre villkor i Stockholm den 22 augusti 2019. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Undersköterskeupproret

Undersköterskeupproret startade i maj som del av arbetet med att kräva bättre arbetsvillkor för undersköterskor. Tiotusentals underskrifter och flertalet demonstrationer runt om i landet har därefter utförts.

Demonstration på Sergels torg i Stockholm den 10 september. Foto: Julia Lindblom

Utvisningar till Afghanistan

Den 9 juli inledde afghanska barnfamiljer en sittstrejk på Norra Bantorget i Stockholm som skulle komma att vara i flera månader. Under hösten har protesterna mot utvisningarna till Afghanistan fortgått i städer runt om i landet.

Strike back samlas den första maj klockan 17 på Norra bantorget i Stockholm, dagen till ära omdöpt till Röda Bantorget. Foto: Julia Lindblom

Strejkrätten

Flera demonstrationer och en kvinnostrejk efter den omtvistade lagen som resulterade i inskränkningar i strejkrätten.

Demonstration i Sudans huvudstad Khartoum den 30 juni 2019. Foto: Hussein Malla/TT

Sudan

Protesterna startade under 2018 på grund av höga brödpriser för att sedan eskalera under 2019. Ett nedstänkt internet låste nästan hela informationsflödet in och ut ur landet och mycket var oklart för omvärlden vad som verkligen hände i Sudan. Protesterna resulterade i att presidenten Omar al-Bashir avsattes.

Protester i Bagdad den 22 november 2019. Foto: Hadi Mizban/TT

Irak

Protesterna i Irak var inspirerade av liknande protester och målet var att bekämpa arbetslöshet, korruption och det bristfälliga statliga servicen. Demonstranterna kräver en total avsättning av landets styre. Hittills har 485 dött och över 20 000 skadats.

Troy Enekvist 

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984