Inrikes #33/2019

Fackligt aktiva samlas för strejkrätten

Strike back samlas den första maj klockan 17 på Norra bantorget i Stockholm, lägligt omdöpt till Röda Bantorget. Bild från manifestation för strejkrätten på samma plats 2018. Foto: Anna Morin

Nätverket Strike back - försvara strejkrätten, håller manifestation på Norra Bantorget i Stockholm den första maj. Arbetaren ställde tre frågor till Liv Marend från nätverket som samlar fackligt aktiva medlemmar från olika fackförbund.

Nätverket Strike back genomför en samling mot en inskränkning av strejkrätten den första maj i Stockholm. Bland talarna finns Jennifer Nilsson, förtroendevald i Kommunal, Katja Raetz, förtroendevald i Vårdförbundet och Simon Hedelin, förtroendevald i SAC Syndikalisterna.

Arbetaren ställde tre frågor till Liv Marend som är en av arrangörerna inför evenemanget.

Vad hoppas du med manifestationen?

– Oj. Jag hoppas att folk runt om i hela landet ska gå ut på gatorna för att försvara strejkrätten och att de väljer att inte gå med i samma tåg som dem som försöker att sälja ut den. Dessutom vill jag så klart att de ska bli en bred facklig och vänsterpolitisk manifestation. Det är otroligt symboliskt viktigt att vi står enade i den här frågan. 

Det är otroligt symboliskt viktigt att vi står enade i den här frågan. 

Hur märker ni av intresset?

– Från fackliga gräsrötter, studenter och pensionärer är intresset för frågan stort. Men från de politiska partierna märks det inte mycket. Jag vete sjutton vad de håller på med, säger Liv Marend.

Vad tror du, är det möjligt att stoppa regeringens planer på inskränkt strejkrätt?

– Med tanke på de ekonomiska och politiska intressen som ligger bakom de här planerna på inskränkt strejkrätt så är naturligtvis chanserna att stoppa förslagen minimala, säger Liv Marend och fortsätter:

– Däremot hoppas jag att det kan leda till en nytändning för en medlemsstyrd arbetarrörelse. För oavsett vad som händer så kommer vi att strejka ändå. Vi kommer att backa varandra och det vi byggt upp genom det här nätverket kommer inte att försvinna.

Liv Marend från Strike back under nätverkets manifestationen för strejkrätten i Stockholm i augusti 2018.
Liv Marend från Strike back under nätverkets manifestationen för strejkrätten i Stockholm i augusti 2018. Foto: Anna Morin
Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga