Klimatstrejken i Sverige i bilder

Fredagen den 27 september arrangerades tusentals strejker för klimatet i världens alla hörn. Också i Sverige genomfördes klimatmanifestationer på mer än 100 svenska orter, med SAC Syndikalisterna som den fackliga organisation som valt att hörsamma strejkinbjudan. Arbetaren publicerar insända bilder från demonstrationerna med nedslag i bland annat Västerås, Karlstad och Helsingborg.

Omkring 375 personer slöt upp i klimatmanifestationen på Stora torget i Karlstad.

Helén Williams, docent inom miljö- och energisystem på Karlstads universitet, håller tal under demonstrationen.
Foto: Robert Halvarsson

Också i Helsingborg arrangerades klimatdemonstrationer. I Helsingborg deltog också SAC Syndikalisterna i strejken – den enda fackföreningen i Sverige som svarat på Fridays for futures uppmaning om strejk.

Claudia Velásquez håller upp en nymålad banderoll.
Foto: Claudia Velásquez
Jesper Nielsen håller tal i Helsingborg.
Foto: Claudia Velásquez

I Västerås demonstrerades det på gator och torg.

Foto: Eva Koba

60 000 personer tros ha deltagit i fredagens rekordstora klimatstrejk i Stockholm. Demonstrationståget startade på Medborgarplatsen, fortsatte förbi Mynttorget – platsen utanför riksdagen där Greta Thunberg inledde sin kamp för klimatet – och kulminerade i Kungsträdgården med konserter och kampsång.

I Stockholm fylldes gator och torg av klimatmedvetna strejkare.
Foto: Hasse Golkar
Foto: Hasse Golkar
Foto: Hasse Golkar
Många affärer höll stängt på grund av klimatstrejken.
Foto: A-Press
Foto: A-press

Också i Norrköping deltog SAC Syndikalisterna i strejken.

Foto: Hanna Lööv