Inrikes #39/2019

Undersköterskor kräver bättre arbetsvillkor

Marie Wiberg är en av de som ligger bakom undersköterskeupproret. Foto: Privat

I början av maj startades undersköterskeupproret. Hittills har nästan 10 000 personer skrivit på listan för bättre arbetsvillkor inom äldreomsorgen och till hösten planeras en riksomfattande manifestation för att få politikerna att lyssna på kraven.

I en uppmärksammad debattartikel i tidningen Kommunalarbetaren skriver de bägge undersköterskorna och skyddsombuden Marie Wiberg och Jenny Klingsam att regeringen måste lyssna på deras krav om förbättrade villkor.

På bara några veckor har nästan 10 000 namnunderskrifter samlats in. Bland annat protesterar man mot schemaläggningen med så kallade delade turer och arbetsdagar som pågår från sju på morgonen till tolv på dagen, sedan fyra timmars obetald vila innan nästa pass fram till nio på kvällen.

– Det här är något jag har funderat på länge. När regeringen sedan beslutade att spara ytterligare 310 miljoner kronor på äldrevården kände jag att det fick vara nog, säger Marie Wiberg till Arbetaren.

Marie Wiberg arbetar som undersköterska sedan 25 år tillbaka. Enligt henne och kollegan Jenny Klingsam, som bägge arbetar på ett äldreboende i Västerås, har många undersköterskor förutom låg lön även svårt att hinna med ett socialt liv då de flesta också tvingas arbeta två helger  i månaden.

Det går inte att spara om någon ska ta hand om våra äldre i framtiden.
Marie Wiberg, undersköterska

Nu kräver de att regeringen att de ansvariga politikerna lyssnar och att något händer.

– Det går inte att spara om någon ska ta hand om våra äldre i framtiden. I stället måste man tillsätta resurser. samhället måste börja förstå hur viktiga vi undersköterskor är för välfärden, säger Marie Wiberg.

Arbetsmiljön inom  äldrevården är ofta fysiskt tung och de senaste åren har allt fler undersköterskor vittnat om så väl psykisk stress som svårigheter till återhämtning.

Marie Wiberg berättar att arbetsmiljöproblemen också går ut över de äldre.

”De är värda all respekt och omtanke de kan få. Problemet är att människor i allmänhet inte förstår hur viktiga vi undersköterskor är för att välfärden ska fungera” skriver hon och Jenny Klingas i debattartikeln som fått stor spridning på sociala medier.

I slutet av augusti planeras en riksomfattande manifestation i samband med regeringssammanträdet och listan med namn kommer också att ämnas över till statsminister Stefan Lövén.

– Vi kommer att fortsätta kämpa för det här och har fått väldigt mycket positivt respons från kollegor och andra inom sjukvården. Det är en bred uppslutning och fantastiskt att folk är så engagerade i frågan, säger Marie Wiberg.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Ge bort granskning i jul

Starta en prenumeration – få sex månader att ge bort

 

Klicka här för att stänga rutan