Utrikes #82/2019

Minst 15 döda under protesterna i Chile

Demonstranter flyr undan polisens tårgas i Chiles huvudstad Santiago. Hittills har minst elva personer dött under protesterna, och 10 000 soldater har beordrats ut på huvudstaden Santiagos gator. Foto: Miguel Arenas/TT

Protesterna i Chile fortsätter med oförminskad styrka. Hittills har minst 15 personer dött och 10 000 soldater har beordrats ut på huvudstaden Santiagos gator. Samtidigt har undantagstillståndet utökats till flera städer runt om i landet.

De omfattande protesterna mot den sittande högerpresidenten Sebastian Piñeras ekonomiska politik utlöstes av förra veckans höjda kollektivtrafikpriser.

Men de bakomliggande orsakerna är betydligt fler än så. Levnadsomkostnaderna i landet har stigit kraftigt de senaste åren. Dessutom har en lång rad nedskärningar och omfattande privatiseringar, av bland annat vattnet, gjort att missnöjet vuxit bland de som inte tillhör det ekonomiska toppskiktet.

De ekonomiska klyftorna i Chile är enorma, där en liten del av befolkningen äger allt mer, samtidigt som skulder och fattigdom präglar många människors vardag.

När Sebastian Piñera under söndagskvällen höll ett tv-sänt tal från militärhögkvarteret i Santiago reagerade många starkt och paralleller drogs genast till Pinochets tidigare militärdiktatur.

– Vi är i krig mot en mäktig fiende, som är villig att använda våld utan några gränser, sade presidenten.

Francisco Contreras är talesperson för den politiska utvecklingen i Latinamerika för Latinamerikagrupperna i Sverige och följer utvecklingen i Chile noga. Han säger att liknande protester inte hållits sedan militärdiktaturen.

– Den är en massiv mobilisering som pågår mot den nyliberala politiken. Samtidigt har den sittande regeringen inte svarat med annat än aggressiva uttalanden och mer repression. De har inte hörsammat demonstranterna över huvud taget, säger Francisco Contreras till Arbetaren.

Den är en massiv mobilisering som pågår mot den nyliberala politiken. Samtidigt har den sittande regeringen inte svarat med annat än aggressiva uttalanden och mer repression.

Francisco Contreras, Latinamerikagrupperna

Enligt flera internationella nyhetsbyråer är dödstalet efter protesterna nu uppe i 15 personer. Flera av dessa ska ha bränts inne när butiker plundrades i de kravaller som uppstått.

Dessutom ska tusentals demonstranter ha arresterats under helgen och flera personer har skadats. Polisen har fått hård kritik för sitt agerande och skakande bilder har spridits i sociala medier på hur människor misshandlas och skjuts.

Samtidigt tyder ingenting på att demonstranterna kommer att ge upp. Protesterna har de senaste dagarna i stället spridits till flera andra städer runt om i landet och regeringen har utlyst undantagstillstånd med nattligt utegångsförbud på flera platser.

Gruvarbetarna vid landets största koppargruva deklarerade under måndagen att de kommer att gå ut i en dags strejk för att stödja demonstranterna och runt om i hela världen har manifestationer hållits till stöd för de som protesterar, med krav på att undantagstillståndet upphör och att militären dras tillbaka från gatorna.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga