Utrikes #43/2019

60 döda efter fortsatta protester i Sudan

Under tisdagen kom nya rapporter där en lokal läkarorganisation förklarade att minst 30 personer omkommit, bland annat ett åttaårigt barn som ska ha skjutits till döds av militären. Foto: TT

Oroligheterna i Sudan fortsätter. Ett sextiotal personer dödades i veckan i samband med protesterna mot den styrande militärjuntan som nu lovat att utlysa nyval.

När Sudans mångårige diktator Omar al-Bashir avsattes i april firade folk på gatorna runt om i landet och hoppet om demokrati tändes hos många av de som protesterat. Militären, som fram tills nu inte har  visat några tecken på att släppa makten ifrån sig, förklarade under tisdagen att man kommer att utlysa nyval inom nio månader.

De omfattande protesterna, som bland annat innefattat en två dagar lång generalstrejk, fortsatte  under helgen och tidigt på måndagsmorgonen kom rapporter om att minst 60 demonstranter skjutits till döds i huvudstaden Khartum sedan säkerhetsstyrkorna försökt att skingra folkmassorna. Under tisdagen kom nya rapporter där en lokal läkarorganisation förklarade att minst 30 personer omkommit, bland annat ett åttaårigt barn som ska ha skjutits till döds av militären. Dödssiffrorna beräknas komma att stiga då hundratals personer dessutom ska ha skadats svårt.

Enligt uppgifter till flera internationella medier ska militären ha omringat demonstranterna innan de öppnade eld.

Ögonvittnen på plats ska enligt nyhetsbyrån Reuters ha sett hur polisen slagit med sina batonger mot människorna som samlats för att protestera. Förutom de dödade ska flera personer ha skadats.

Under tisdagsförmiddagen förklarade oppositionen i landet att de nu bryter all kontakt med det styrande militärrådet. Samtidigt uppmanas det till nya landsomfattande protester.

FN:s chef för mänskliga rättigheter, Michelle Bachelet, har uppmanat den saudiska militären att genast upphöra med sina attacker mot de som protesterar.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984