Utrikes #60/2019

Generalstrejk i Hongkong

Foto: Kin Cheung/TT

I måndags genomfördes en generalstrejk i Hongkong mot Kinas inflytande i området. Protesterna i regionen är de mest omfattande på många år. Arbetaren har pratat med Claudia Yip från Hong Kong Human Rights Monitor.

Tunnelbanan står stilla, flygplatspersonal har uteblivit från arbetet, butikerna är stängda. Under måndagen deltog allt från fabriksanställda byggarbetare till affärsmän i en generalstrejk i Hongkong.

– Jag tror att generalstrejken användes för att visa att protesterna inte bara stöttas av en viss grupp, utan av alla möjliga delar av samhället, säger Claudia Yip, talesperson för Hong Kong Human Rights Monitor, HKHRM, till Arbetaren.

Så här omfattande manifestationer har inte skett i Hongkong sedan protesterna när Kina tog över Hongkong år 1997 och proteserna mot det brittiska kolonialstyret våren år 1967.

Jag tror att generalstrejken användes för att visa att protesterna inte bara stöttas av en viss grupp, utan av alla möjliga delar av samhället.

Claudia Yip, Hong Kong Human Rights Monitor

Protesterna i Hongkong har pågått sedan den 31 maj och inleddes med att demonstranterna ville stoppa ett lagförslag som skulle göra det möjligt för Hongkong att lämna ut misstänkta brottslingar till Kina. Hongkong är en särskild administrativ region i Kina och har ett eget rättssystem, frikopplat från Kinas.

Protesterna har övergått till att riktas mer generellt mot Kinas inflytande i regionen.

HKHRM har flera observatörer som bevakat demonstrationerna i Hongkong under de senaste två månaderna. Claudia Yip berättar att polisen ska ha använt 800 omgångar med tårgas och att 140 gummikulor ska ha avfyrats under måndagen. Hon säger även att tårgas avfyras horisontellt, rakt mot demonstranterna och att tårgas nu har börjat användas i bostadsområden. Demonstranterna vill nu se att poliserna ställs till svars för våldet de använder.

– Polisen har tappat kontrollen över sina känslor, vilket utgör en fara för Hongkongs invånare. Det i sin tur kan leda till en eskalering av våldet från de demonstranter som inte är rädda för polisen, säger Claudia Yip.

På måndagsmorgonen, lokal tid, framträdde Hongkongs ledare Carrie Lam för första gången på två veckor och sa i en pressträff att protesterna har sätt Hongkong i en ”väldigt farlig situation”.

Det har spekulerats i om Carrie Lam ska utlysa ett undantagstillstånd, i likhet med vad Kinas regim gjorde under protesterna på Himmelska fridens torg i Peking år 1989. Om ett undantagstillstånd utlyses i Hongkong skulle det innebära att Kina och dess armé får ingripa i Hongkong, vilket de inte får göra nu.

– Jag tror inte att det är sannolikt just nu, men det är en konstant oro, säger Claudia Yip.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984