Inrikes #12/2022

Ottarpriset 2022 går till…

Annica Alm Milefors, Erika Detassis och Olga Rosengren är verksamhetsansvariga på Qjouren väst. Foto: Privat

Organisationen QJouren Väst tilldelas årets Ottarpris av tidningen Arbetaren. I fem år har de bedrivit stödverksamhet för våldsutsatta kvinnor, utan krav på vare sig motprestationer eller drogfrihet för de stödsökande. Arbetaren ringde upp Olga Rosengren för att höra mer.

Grattis, vad betyder det att få pris?

– Åh, tack. Det känns jätteroligt och vi är superstolta över just det här priset.

Kan du berätta lite av vad det är ni gör?

– Vi är en organisation som arbetar med våldsutsatta kvinnor som dessutom har en beroendeproblematik. Vi har alltså inga krav på nykterhet eller drogfrihet som många andra verksamheter har. Den här gruppen av kvinnor exkluderas ofta när de söker skydd och stöd. Totalt har vi fem platser för skyddat boende men också en samtalsmottagning och en telefonlinje dit man kan ringa när som helst, givetvis helt anonymt.

Hur ser behovet ut för er verksamhet?

– Vi vet ju idag att en majoritet av kvinnor med missbruksproblematik också har erfarenheter av våld vid upprepade tillfällen. Både i förhållanden och i andra relationer, så behovet är väldigt sort. Många kvinnor som söker stöd för sitt missbruk får inte ens frågan om våld när de vänder sig till socialtjänst eller liknande. Vi har ett annat perspektiv och menar att det är viktigt att utgå från att drogfrihet förutsätter ett liv fritt från våld och utsatthet.

Ottarpriset är Arbetarens pris och syftar till att uppmärksamma personer eller organisationer som arbetar i sexualupplysaren och den tidigare Arbetaren-medarbetaren Elise Ottesen-Jensens anda för att främja kvinnors grundläggande rätt till jämlikhet som exempelvis rätten att bestämma över sina egna kroppar. Priset instiftades 2017 och består av 10 000 kronor.

Lista över tidigare pristagare:

2018: Bita Eshraghi
2019: Ida Östensson
2020: Noorihe Halimi
2021: BB-ockupanterna i Sollefteå

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga