Redaktionellt #10/2021

Ottarpriset 2021 går till…

Bild på en vit banderoll med texten Här ockuperar skattebetalare.
Nedläggningen av förlossningsvården på Sollefteå sjukhus har blivit en symbol för nedmonteringen av välfärd på landsbygden. Foto: Izabelle Nordfjell/TT

…BB-ockupanterna i Sollefteå. För deras över fyra år långa kamp för kvinnors rätt att föda tryggt och nära. 

Ottarpriset 2021 går till BB-ockupanterna i Sollefteå, som sedan 2017 protesterat mot bland annat nedläggningen av förlossningsavdelningen på Sollefteå sjukhus. 

Motivering: 

Ottarpriset 2021 tilldelas BB-ockupanterna i Sollefteå för deras outtröttliga kamp för kvinnors rätt att föda tryggt och nära, även på landsbygden. Rätten till en trygg förlossning är en feministisk fråga som är tätt sammanlänkad med frågan om en jämlik välfärd över hela landet, något som BB-ockupationen under fyra år satt ljuset på. 

Barbro Mikaelsson tillsammans med medockupanten Anita poserar i gula västar framför en julgran.
Barbro Mikaelsson till höger tillsammans med medockupanten Anita. Foto: Privat

– Jag blir alldeles knottrig när du säger det här. Jag mår så dåligt över att kvinnorna måste resa så långt. Tack, det är så fint att ni lyfter fram den här frågan, säger Barbro Mikaelsson, sekreterare i Ockupationsföreningen, när Arbetaren ringer upp. 

BB-ockupationen inleddes den 30 januari 2017 efter ett politiskt beslut om att kvinnosjukvården på sjukhuset skulle stängas ned. För många blivande mödrar innebar beslutet en resa på 20 mil till närmaste förlossningsavdelning. 

Sedan förra våren ockuperar de digitalt på grund av smittrisken. Det går till så att personer anmäler sig till ockupationspass samt uppdaterar i sociala medier att de ockuperar.

– Det har fungerat otroligt bra. Vi har fått så mycket nya ockupanter på det här året. Folk ockuperar från Frankrike, Tyskland, Danmark.

Så engagemanget har inte minskat med pandemin?

– Absolut inte. Det är svårt även om man känner sig engagerad att åka långt för att sitta på ett ockupationspass. Vi hade flera som reste från bland annat Stockholm och bodde på vandrarhem för att ockupera. Så vi har haft stöd från hela Sverige även tidigare. Men nu kan folk delta på ett annat sätt.

När ockupationen övergick till att bli digital hade omkring 3200 olika personer hade deltagit i de fysiska ockupationspassen. I år har 300 nya engagerade anslutit. 

Hur länge håller ni ut?

– Tills vi vinner. Vi kommer inte ge oss. Vi slutar inte förrän vi har skriftligt på att akut, ortopedi och BB ska tillbaka på Sollefteå sjukhus. Det är det vi har bestämt oss för. In i kaklet ska vi köra på. Det är ett och ett halvt år till nästa val. Tills dess sitter vi, som allra minst.

Tror du att ni kommer bli en kraft i den lokala valrörelsen?

– Ja, det tror jag. Det är ju hela den här frågan med stad och land, det är till städerna allt ska och landet ska väl utplånas. 

Ottarpriset instiftades av Arbetarens redaktion 2018 som en reaktion på konservativa krafter som runt om i världen försöker rulla tillbaka de landvinningar som gjorts för kvinnors rättigheter vad gäller grundläggande jämlikhet, som rätten till att bestämma över sina egna kroppar och rätten att på samma villkor som män få röra sig i och ta del av de offentliga rummen och samhällets resurser.

Priset, som delas ut årligen, tilldelas en person eller grupp som i Elise Ottesen-Jensens anda varit verksam i kampen för sexuell hälsa, jämlikhet och samhällelig rättvisa, i ett arbete som präglats av feministisk och social medvetenhet och upplysningsambitioner.

Ottarpriset består av 10 000 kronor och brukar delas ut i samband med en middag med Arbetarens redaktion. I år sker prisutdelningen digitalt.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga