Redaktionellt #2/2020

Noorihe Halimi får Ottarpriset 2020

Noorihe Halimi är vinnare av Ottarpriset 2020. Foto: Privat

Ottarpriset 2020 tilldelas folkbildaren och sexualupplysaren Noorihe Halimi. Hon arbetar i föreningen "Ett öppnare Kronoparken" i Karlstad och har genom året hjälpt nyanlända kvinnor och ungdomar i frågor som rör hälsa, sex och samlevnad. I sin undervisning använder hon bland annat filmer från RFSU, Riksförbundet för sexuell upplysning, som grundades av sexualupplysaren och journalisten och Elise Ottesen-Jensen.

Arbetaren tilldelar 2020 års Ottarpris till Noorihe Halimi.

Noorihe Halimi arbetar i “Ett öppnare Kronoparken”, som är ett samarbete mellan studieförbunden i Karlstad. Hon undervisar relativt nyanlända kvinnor och även unga flickor från framför allt Afghanistan i frågor som rör hälsa, sex och samlevnad. Hon håller också i simträning, vattengympa och träningspass för invandrade kvinnor.

Dessutom är hon verksam som doula, med hjälp och stöd vid förlossning. Noorihe Halimi informerar på kvinnornas egna språk, som dari och persiska. I sin undervisning använder hon bland annat filmer från RFSU, Riksförbundet för sexuell upplysning, som grundades av sexualupplysaren och journalisten och Elise Ottesen-Jensen, som Ottarpriset är uppkallat efter.

Noorihe Halimi, som själv kom till Sverige för 23 år sedan, har berättat om sin filosofi att varje kvinna hon träffar är viktig, inte minst i att föra vidare de kunskaper hon fått till andra kvinnor som ger en ringar på vattnet-effekt. Hon vill ge de kvinnor hon träffar trygghet inför mötet med det svenska vårdsystemet genom att informera om kropp, samlevnad och rättigheter som hör samman med dessa teman.

Noorihe Halimis kollegor, som nominerat henne till priset, berättar att hon är en stor inspiratör för dem genom sitt arbete och vad de ser att det betyder för kvinnorna i området där hon verkar.

Om Ottarpriset:

Elise Ottesen-Jensen arbetade i många år, från och med tidningen Arbetarens grundande 1922, på redaktionen och redigerade bland annat tidningens kvinnosida under vinjetten ”Kvinnan och hemmet”. Det var under dessa år som hon började använda signaturen Ottar.

Elise Ottesen-Jensen reste själv under 1930-talet runt i Sverige och talade och hjälpte kvinnor att prova ut preventivmedel som pessar, och har haft stor betydelse när det gäller att visa på hur kampen mot klassamhället hänger samman med sexualpolitisk kamp och kvinnokamp.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga