Inrikes #18/2020

Noorihe Halimi fick Arbetarens Ottarpris

Foto: Julia Lindblom

 ”Jag ropade till mina systrar att jag vunnit pris. I nästan stund var vi tvungna att googla för att se vad det rörde sig om. När jag sedan kom hem till Sverige läste jag noga på om Elise Ottesen-Jensens bio­grafi.” Det berättar Noorihe Halimi som upptäckte att hon kände igen sig starkt i Ottars arbete och kamp för att sprida kunskap om sexuell hälsa och rätten till den egna kroppen. Själv flykting från Afghanistan för 23 år sedan når hon de hon vill stötta på deras eget språk, en viktig del i mötet.

Noorihe Halimi böjer sig fram över bordet och hjälper föräldralediga Amina att trä in tråden i symaskinen. I barnvagnen intill jollrar Aminas sex månader gamla dotter. Det är fredagseftermiddag och en handfull kvinnor i alla åldrar har samlats i lokalen i Kronoparken i Karlstad för att sy och umgås tillsammans. Syverkstaden är bara en av alla aktiviteter som Noorihe Halimi håller i varje vecka.

Hon leder också träningspass för kvinnor, ger kurser i massage, anordnar tjejkvällen Klarasol och håller i vattengympa, simträning och mycket mer. Noorihe Halimi är projektledare för föreningen Ett öppnare Kronoparken, som är ett samarbete mellan ett tiotal studieförbund i Karlstad. Många av deltagarna i aktiviteterna är nyanlända kvinnor, men på senare tid har också män och yngre killar börjat söka sig till verksamheten. 

Noorihe Halimi befann sig i Tyskland för att hälsa på sin familj när Arbetaren ringde upp henne och berättade att hon vunnit Ottarpriset. 

– Jag ropade till mina systrar att jag vunnit pris. I nästa stund var vi tvungna att googla för att se vad det rörde sig om. När jag sedan kom hem till Sverige läste jag noga på om Elise Ottesen-Jensens biografi. Jag känner igen mig i henne och i hur hon kämpat för kvinnors och ungdomars rättigheter.  

Noorihe Halimi tar emot Ottarpriset av Arbetarens chefredaktör Annie Hellquist.
Noorihe Halimi tar emot Ottarpriset av Arbetarens chefredaktör Annie Hellquist. Foto: Troy Enekvist

Kronoparken är ett bostadsområde som ligger en dryg mil utanför Karlstad centrum. I en låg byggnad i rött tegel samsas kyrkan med det kommunala biblioteket. Härinne bland bokmontrarna, mittemot lånedisken, ligger Noorihe Halimis kontor. Genom glasväggen kan biblioteksbesökare ofta se henne sitta och arbeta. Nästan varje dag knackar någon på dörren för att få sig en pratstund med Noorihe eller föreslå en aktivitet till Kronoparkens verksamhet. 

Det var just genom de här dagliga samtalen som Noorihe Halimi förstod att det fanns ett behov för många nyanlända kvinnor och flickor att tala om frågor som rörde sexualitet och hälsa. De hade frågor till Noorihe om graviditet, mens, preventivmedel och sexualitet. 

– Jag fick många frågor om sexualhälsa och märkte att kvinnor behövde mer information. Det kan vara extra svårt när du inte heller kan språket. Många vågar inte ställa frågor direkt, säger hon.

För några månader sedan ringde jag upp RFSU och sa att de också borde göra en film om klimakteriet på flera språk.
Noorihe Halimi, Ottarpristagare 2020

Så när Noorihe Halimi fick frågan om att vidareutbilda sig till sexualupplysare vid RFSU var det en självklarhet för henne att tacka ja. I dag undervisar hon nyanlända flickor och kvinnor i sexualhälsa på persiska och dari. Hon har också tagit fram eget studiematerial, men använder sig framförallt av de filmer som finns på RFSU:s youtubekanal på flera språk. 

– På senare tiden har jag också träffat många äldre kvinnor. För några månader sedan ringde jag upp RFSU och sa att de också borde göra en film om klimakteriet på flera språk, berättar Noorihe.

Noorihe Halimi betonar att det är hennes egna erfarenheter som inspirerar henne i arbetet att hjälpa andra. Inte minst när det kommer till fysisk träning och rehabilitering av kroppen.

– Jag har studerat, flytt från ett annat land, jobbat, kämpat hårt och sedan blivit sjukskriven. Jag har så många erfarenheter att dela med mig av för att stötta andra.

Syverkstaden pågår i flera timmar varje fredagseftermiddag i Kronoparken i Karlstad. Den är helt kostnadsfri och alla som vill får delta.
Syverkstaden pågår i flera timmar varje fredagseftermiddag i Kronoparken i Karlstad. Den är helt kostnadsfri och alla som vill får delta. Foto: Julia Lindblom

Noorihe Halimi flydde tillsammans med sin familj till Sverige för snart 24 år sedan från kriget i Afghanistan. I Kabul arbetade hon och hennes man som lärare. Efter en lång och svår flykt hamnade de till sist i Sverige. Migrationsverket slussade runt dem bland flera städer innan de till sist hamnade i Kronoparken i Karlstad.

Noorihe Halimi utbildade sig till undersköterska och fick snart arbete. Men så en dag förändrades hennes liv på grund av diskbråck. Hon var tvungen att sjukskriva sig i tre år och gå på a-kassa. Hon sökte jobb då som modersmålslärare och arbetade en kort tid på förskolor runt om i Karlstad men hade svårt att böja sig ned på grund av diskbråcket och arbeta med barnen.

– Gång på gång gick jag till Arbetsförmedlingen och sa att jag ville jobba med människor. De berättade att skulle starta ett projekt vid namn ”Ett Öppnare Värmland” och sökte personal, och som senare bytte namn till ”Ett Öppnare Kronoparken”.  

När projektet startades upp för sex år sedan låg föreningens lokaler inte i biblioteket, utan i sporthallen. Noorihe visar mig runt bland träningssalarna. 

– Fortfarande håller jag i flera träningspass för tjejer här, men nu när våren äntligen kommit tränar vi utomhus. Om lördagarna håller jag i vattengympa i det lokala sjukhusets bassäng, säger hon.

Noorihe Halimi tillsammans med sin kollega Nazifa Amadi, som är syledare på Kronoparken.
Noorihe Halimi tillsammans med sin kollega Nazifa Amadi, som är syledare på Kronoparken. Foto: Julia Lindblom

Varje morgon året om cyklar hon 14 kilometer till och från Kronoparken. Noorihe Halimi berättar att det var just träningen som hjälpte henne att rehabilitera sig från diskbråcket. Nu vill hon dela med sig av sina erfarenheter och hjälpa kvinnor som inte är vana vid motion eller som behöver komma igång med träningen. Noorihe berättar om en kvinna som kom till henne och hade ont i axeln.  

– Hon kunde inte svenska och jag kunde inte hennes språk. Jag visade henne en basketboll och hur hon skulle öva kast med den. ”Kom tillbaka imorgon”, sade jag på teckenspråk. Hon övade med basketbollen några veckor. Sedan kom hon en dag till mig i sällskap med en tolk och sa ”Noorihe, jag tar inte länge medicin”. Då förstod jag att jag hade lyckats och blev glad, berättar Noorihe Halimi. 

Noorihe Halimi arbetar också som duola och kulturtolk. Att föda barn i ett nytt land där man inte talar språket kan för många kvinnor upplevas som otryggt och skrämmande. Noorihe hjälper till att överbrygga de språkliga barriärerna. På dari och persiska ger hon stöd inför, under och efter förlossningar. Hon träffar alltid kvinnorna minst två gånger innan förlossning. 

– Många vet inte hur allting går till i Sverige. Jag har varit med på kejsarsnitt och jag har flera gånger vaknat mitt i natten för att kasta mig i en taxi till sjukhuset. Det här jobbet är väldigt uppskattat av vårdpersonal och föräldrar. 

Noorihe Halimi på biblioteket i Kronoparken där hon har sitt kontor. Här till­sammans med kollegorna Ewa Lena Eriksson (i mitten) och Ann Skagerling (t h).
Noorihe Halimi på biblioteket i Kronoparken där hon har sitt kontor. Här till­sammans med kollegorna Ewa Lena Eriksson (i mitten) och Ann Skagerling (t h). Foto: Julia Lindblom

Efter Ottarpriset har Noorihe Halimis arbete rönt stor uppmärksamhet i lokal media i Karlstad.

– Jag är stolt och glad över att mitt arbete uppmärksammats. Men jag skulle aldrig ha klarat det utan stöd från min familj, mina kollegor och alla människor som jag träffar i mitt arbete. De ger mig kraft och mod att fortsätta kämpa.

Hon föreläser regelbundet i Karlstad men också i andra städer om sitt arbete, och hoppas att Ottarpriset ska ge henne möjlighet att utveckla sina idéer. Noorihe Halimi säger att hennes dröm är att en dag kunna hjälpa kvinnor och flickor på plats i Afghanistan. I dag är sexualundervisning tabubelagd i landet och flickor och kvinnor har oftast ingenstans att vända sig med frågor. Hon berättar att hon tagit fram ett eget utbildningsmaterial på dari och persiska.

– Samtidigt är RFSU:s filmer väldigt bra och de har fått spridning på många platser. Jag skulle vilja att dessa material kommer mer till användning även i andra länder, där det kan vara svårt att hitta lokala sexualupplysare, säger hon och fortsätter:

– Men Ottarpriset har gett mig mer kraft att fortsätta kämpa. 

Det var i sporthallen i Kronoparken som projektet ”Ett öppnare Kronoparken”, på den tiden ”Ett öppnare Värmland”, satte igång för sex år sedan.
Det var i sporthallen i Kronoparken som projektet ”Ett öppnare Kronoparken”, på den tiden ”Ett öppnare Värmland”, satte igång för sex år sedan. Foto: Julia Lindblom

Se videoreportage här:

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga