Inrikes #1/2019

Ida Östensson får Ottarpriset 2019

Ottarpriset 2019 går till Ida Östensson, grundare till jämlikhetsstiftelsen Make Equal och medgrundare till samtyckesrörelsen Fatta. Foto: Kristina Wicksell

Föreläsaren, författaren och opinionsbildaren Ida Östensson tilldelas årets Ottarpris. Detta för hennes mångåriga arbete kring samtycke som ett praktiskt led i sexualbrottsfrågor, som bland annat bidrog till att riksdagen förra året klubbade igenom den så kallade samtyckeslagen.

– Det känns fantastiskt att få en utmärkelse som vilar på ”Ottars” viktiga arbete, en kvinna som inspirerat mig och många andra genom att inte acceptera varken rådande normer eller lagar, säger Ida Östensson.

Priset tillkännagavs den 2 januari som också är dagen då Elise Ottesen-Jensen, mer känd som Ottar, skulle ha fyllt 133 år.

Ida Östensson har visat hur målmedvetet, progressivt förändringsarbete tillsammans med andra verkligen kan göra avtryck på hela samhället.
Toivo Jokkala, Arbetarens chefredaktör 

Ida Östensson har under flera år jobbat inom en lång rad projekt för att uppmärksamma ojämställdhet på flera områden. Bland annat startade hon organisationen You Skate Girl i Umeå och hon har också arbetat med frågor som rör näthat, sexuellt våld och machokultur.

Hon är dessutom grundare till jämlikhetsstiftelsen Make Equal och medgrundare till samtyckesrörelsen Fatta, som arbetar mot sexuellt våld och för samtycke i både lag och praktik.

– Ida Östensson har visat hur målmedvetet, progressivt förändringsarbete tillsammans med andra verkligen kan göra avtryck på hela samhället. Hon är en mycket värdigt Ottarpristagare, säger Arbetarens chefredaktör Toivo Jokkala.

Arbetaren instiftade Ottarpriset 2017 för att uppmärksamma personer eller grupper i Sverige som arbetar i Ottars andra i kampen för sexuell hälsa, jämlikhet och samhällelig rättvisa, i ett arbete som präglas av feministisk och social medvetenhet.

Elise Ottesen-Jensen var en norsk-svensk sexualupplysare, journalist och frihetlig socialistisk agitator som under många år jobbade på Arbetaren sedan tidningens grundade 1922. Det var här som hon började skriva under signaturen Ottar.

Förra årets Ottarpris gick till specialistläkaren Bita Eshraghi. Hon ansvarar för Amelmottagningen vid Södersjukhuset i Stockholm som jobbar med kvinnor som könsstympats.

Fotnot: Årets pris ska delas ut inom några veckor och en länge intervju med Ida Östensson kommer att publiceras i Arbetaren.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga