Ida Östensson får Ottarpriset 2019

Föreläsaren, författaren och opinionsbildaren Ida Östensson tilldelas årets Ottarpris. Detta för hennes mångåriga arbete kring samtycke som ett praktiskt led i sexualbrottsfrågor, som bland annat bidrog till att riksdagen förra året klubbade igenom den så kallade samtyckeslagen.

Inrikes
Ottarpriset 2019 går till Ida Östensson, grundare till jämlikhetsstiftelsen Make Equal och medgrundare till samtyckesrörelsen Fatta.
Foto: Kristina Wicksell

– Det känns fantastiskt att få en utmärkelse som vilar på ”Ottars” viktiga arbete, en kvinna som inspirerat mig och många andra genom att inte acceptera varken rådande normer eller lagar, säger Ida Östensson.

Priset tillkännagavs den 2 januari som också är dagen då Elise Ottesen-Jensen, mer känd som Ottar, skulle ha fyllt 133 år.

Ida Östensson har visat hur målmedvetet, progressivt förändringsarbete tillsammans med andra verkligen kan göra avtryck på hela samhället.
Toivo Jokkala, Arbetarens chefredaktör 

Ida Östensson har under flera år jobbat inom en lång rad projekt för att uppmärksamma ojämställdhet på flera områden. Bland annat startade hon organisationen You Skate Girl i Umeå och hon har också arbetat med frågor som rör näthat, sexuellt våld och machokultur.

Hon är dessutom grundare till jämlikhetsstiftelsen Make Equal och medgrundare till samtyckesrörelsen Fatta, som arbetar mot sexuellt våld och för samtycke i både lag och praktik.

– Ida Östensson har visat hur målmedvetet, progressivt förändringsarbete tillsammans med andra verkligen kan göra avtryck på hela samhället. Hon är en mycket värdigt Ottarpristagare, säger Arbetarens chefredaktör Toivo Jokkala.

Arbetaren instiftade Ottarpriset 2017 för att uppmärksamma personer eller grupper i Sverige som arbetar i Ottars andra i kampen för sexuell hälsa, jämlikhet och samhällelig rättvisa, i ett arbete som präglas av feministisk och social medvetenhet.

Elise Ottesen-Jensen var en norsk-svensk sexualupplysare, journalist och frihetlig socialistisk agitator som under många år jobbade på Arbetaren sedan tidningens grundade 1922. Det var här som hon började skriva under signaturen Ottar.

Förra årets Ottarpris gick till specialistläkaren Bita Eshraghi. Hon ansvarar för Amelmottagningen vid Södersjukhuset i Stockholm som jobbar med kvinnor som könsstympats.

Fotnot: Årets pris ska delas ut inom några veckor och en länge intervju med Ida Östensson kommer att publiceras i Arbetaren.