Redaktionellt

Arbetarens redaktion instiftar Ottarpriset!

”Jag drömmer om den dag då alla barn som föds är välkomna, alla män och kvinnor jämlika och sexualiteten ett uttryck för innerlighet, njutning och ömhet.” Orden är Elise Ottesen-Jensens, frihetlig socialist, sexualupplysare och kvinnorättskämpe. Nu har Arbetaren glädjen att meddela att vi instiftar ett pris till hennes minne.

2018 är det 45 år sedan Elise Ottesen-Jensen dog – den frihetliga socialisten, journalisten, sexualupplysaren och kvinnorättskämpen som stod på barrikaderna för kvinnors reproduktiva rättigheter och hälsa. I många år, från och med tidningen Arbetarens grundande 1922, arbetade hon på redaktionen och redigerade bland annat tidningens kvinnosida under vinjetten ”Kvinnan och hemmet”. Det var under dessa år som hon började använda signaturen Ottar. Elise Ottesen-Jensen har haft stor betydelse när det gäller att visa på hur kampen mot klassamhället hänger samman med sexualpolitisk kamp och kvinnokamp.

På flera håll i världen ser vi i dag en tillbakagång av de landvinningar kvinnor gjort vad gäller grundläggande jämlikhet, som rätten till att bestämma över sina egna kroppar och rätten att på samma villkor som män få röra sig i och ta del av de offentliga rummen och samhällets resurser. Reaktionära och patriarkala krafter gör gemensam sak i sina försök att frånta och inskränka flickors och kvinnors – det vill säga halva jordens befolkning – deras rättigheter.

Arbetarens redaktion vill uppmärksamma och befrämja de som arbetar i Ottars anda för att motverka denna utveckling. Därför instiftar vi nu Ottarpriset, en utmärkelse som är tänkt att årligen tilldelas en person eller grupp som i Elise Ottesen-Jensens anda varit verksam i kampen för sexuell hälsa, jämlikhet och samhällelig rättvisa, i ett arbete som präglats av feministisk och social medvetenhet och upplysningsambitioner.

– Det pågår ett kroppsligt, socialt och ekonomiskt krig mot kvinnor jorden runt. Grunden för kvinnors emancipation, för vår rätt att behandlas som fullvärdiga människor och medborgare, har lagts av feministiska pionjärer som Elise Ottesen-Jensen, säger Arbetarens redaktionssekreterare Cecilia Irefalk.

– Vi på Arbetaren vill uppmärksamma det arbete som bedrivs av hennes efterföljare för att flickor och kvinnor ska slippa utnyttjas och hållas nere, individuellt och strukturellt. Det är ett arbete som många gånger sker i det fördolda, på kvinnojourer och i flyktingboenden, på skolor och vårdkliniker.

Ottarpriset består av 10 000 kronor samt en middag med Arbetarens redaktion. Var med och nominera personer/grupper som ni skulle vilja se som mottagare av Ottarpriset per mejl till [email protected] senast den 20 november.

Den 2 januari 2018, på Elise Ottesen-Jensens födelsedag, tillkännages den allra första pristagaren av Ottarpriset.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Hallå  👋

Vill du läsa senaste numret av vårt låsta Månadsmagasin gratis på webben? Skriv upp dig på nyhetsbrevet så skickar vi det på mejlen.

Nyhetsbrevet innehåller:

✔ Senaste rubrikerna två gånger i veckan

✔ Utvalda reportage på söndagar