Redaktionellt

Gynekolog får Ottarpriset 2018!

Bita Eshraghi på Södersjukhuset i Stockholm där hon arbetar som läkare i gynekologi och obstetrik. Foto: Snezana Vucetic Bohm

”Jag drömmer om den dag då alla barn som föds är välkomna, alla män och kvinnor jämlika och sexualiteten ett uttryck för innerlighet, njutning och ömhet.” Orden är Elise Ottesen-Jensens. I år är det 45 år sedan den frihetliga socialisten, syndikalisten och sexualupplysaren, som stod på barrikaderna för kvinnors reproduktiva rättigheter och hälsa, dog. I dag, den 2 januari, på hennes födelsedag – och på dagen då det allra första numret av Arbetaren utkom – tillkännages att Ottarpriset 2018 tilldelas specialistläkaren Bita Eshraghi.

Bita Eshraghi, svensk-iransk läkare, specialiserad i gynekologi och obstetrik (förlossningsvård) tilldelas Ottarpriset 2018. Bita Eshraghi arbetar på Södersjukhuset i Stockholm där hon ansvarar för AMEL-mottagningen för kvinnor som könsstympats och som är den enda mottagningen i sitt slag i Sverige. Under 2013 tog hon också tillsammans med några kollegor initiativet till en gynekologisk mottagning för papperslösa kvinnor i Stockholm, en mottagning som drevs helt ideellt.

Bita Eshraghi tilldelas Ottarpriset 2018 för sitt oförtröttliga arbete med de grupper av kvinnor i samhället vars röster inte så ofta hörs eller tillåts höras. Hon är en värdig pristagare för såväl sitt praktiska arbete som läkare med specialistkunskap som för sina sexualupplysningsambitioner när det kommer till kvinnors rättigheter.

– Jag är oerhört glad och hedrad över priset. Ottar var en fantastisk kvinnorättskämpe i en tid där det inte ansågs okej att driva de här frågorna. Hon är en stor förebild och inspirerar många än i dag, för vi är långt ifrån klara med arbetet för kvinnors rättigheter, säger Bita Eshraghi.

– Vi på Arbetaren vill med Ottarpriset uppmärksamma det arbete som bedrivs av Elise Ottesen-Jensens efterföljare för att flickor och kvinnor ska slippa utnyttjas och hållas nere, individuellt och strukturellt. Det är ett arbete som många gånger sker i det fördolda, på kvinnojourer och i flyktingboenden, på skolor och vårdkliniker, säger Arbetarens redaktionssekreterare Cecilia Irefalk om priset.

Elise Ottesen-Jensen arbetade i många år, från och med tidningen Arbetarens grundande 1922, på redaktionen och redigerade bland annat tidningens kvinnosida under vinjetten ”Kvinnan och hemmet”. Det var under dessa år som hon började använda signaturen Ottar. Elise Ottesen-Jensen har haft stor betydelse när det gäller att visa på hur kampen mot klassamhället hänger samman med sexualpolitisk kamp och kvinnokamp.

I höstas instiftade Arbetaren Ottarpriset till hennes minne för att uppmärksamma personer eller grupper i Sverige som arbetar i Ottars anda i kampen för sexuell hälsa, jämlikhet och samhällelig rättvisa, i ett arbete som präglats av feministisk och social medvetenhet och upplysningsambitioner.

Apropå sitt arbete på AMEL-mottagningen säger pristagaren Bita Eshraghi:

– Det här är en patientgrupp som faktiskt inte får den jämlika vård som man säger att man erbjuder. De skyfflas i stället undan och blir skuggmedborgare.

Bita Eshraghi efterlyser både ökade resurser och mer kunskapsinsatser vad gäller frågan om kvinnlig könsstympning. I dag har AMEL-mottagningen inget officiellt uppdrag eller finansiering av Stockholms läns landsting men får ändå patienter remitterade bland annat via mödrahälsovården, ungdomsmottagningar, vårdcentraler, gynekologiska mottagningar, socialtjänsten och andra delar av slutenvården.

– AMEL-mottagningen finns enbart för att vi är några stycken som tycker att dess existens är viktig att slåss för, säger Bita Eshraghi.

– Så länge sådana här projekt för en jämlik vård bedrivs av människor som inte kostar pengar så kan staten eller landstingen skryta om det.

Förutom arbetet på SÖS jobbar Bita Eshraghi som konsult för Läkare i världen, som är anslutet till det internationella nätverket Médecins du Monde som arbetar för personer som saknar tillgång till subventionerad vård. Hon var också i egenskap av läkare engagerad i flyktingmottagandet 2015.

Priset delas ut vid en ceremoni på Arbetarens redaktion på Sveavägen 98 i Stockholm torsdagen den 25 januari klockan 16. Press välkomnas vid detta tillfälle och det kommer att finnas möjlighet att intervjua pristagaren.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga