Inrikes #5/2022

Fack inspirerades av nya strejkförbud

Arbetsrättsexperten Kurt Junesjö och ett utdrag ur bolagsregister på Blå-Gul Fackförening
Blå-Gul Fackförenings ordförande Bo Nersing säger att han hittat inspiration till fackets namn från Kurt Junesjö, en av de arbetsrättsexperter som mest högljutt varnat för gula fack. Foto: Claudio Bresciani/TT, privat, skärmdump

Blå-Gul Fackförening har tecknat ett kollektivavtal som innehåller ett långtgående strejkförbud och har kallats för en ”gul” fackförening. Att ”gul” finns med i namnet är ingen tillfällighet. ”Vi var medvetna om de nya reglerna,” säger ordföranden. Namnet togs med inspiration av arbetsrättsexperten Kurt Junesjö.

– Har jag inspirerat dem till det så är det ju inte fel. Det visar hur utsatt läget är, säger Kurt Junesjö, arbetsmarknadsexpert och kritisk mot den förändrade strejkrätten.

Flera arbetsrättsexperter varnade för att de nya strejkrättsreglerna skulle kunna leda till skapandet av så kallade ”gula fack” med syfte att motverka de reguljära fackens inflytande. Blå-Gul Fackförening, skapat på den lilla skånska elfirman Tema Elektro, har tecknat ett kollektivavtal med firman som förbjuder sympatistrejk och på eget bevåg försökt förhindra strejken som påtryckningsmedel i förhandlingar.

Ordförande i facket, Bo Nersing som är far till firmans delägare och vice vd, vänder sig emot anklagelser om agerande i företagets intresse, men säger sig samtidigt ha tagit inspiration från debatten om strejkrätten.

– Under sensommaren 2019 stod det rätt mycket i tidningen om att fackföreningarna utanför LO skulle kunna få ett uppsving. Då kom vi underfund med att det var lika bra att ha en fackförening på firman, istället för ett avtal som vem som helst kan tränga undan, säger Bo Nersing.

Som Arbetaren tidigare skrivit om så började allt, enligt både facket och firman, med pensioner. Bo Nersing säger att en anställd kommit fram till att det gick att få ett mer förmånligt avtal utanför Fora, som startats av LO och Svenskt Näringsliv. Det var, enligt honom, den huvudsakliga anledningen både till bildandet av Blå-Gul Fackförening och tecknandet av avtalet. Ideologin hade egentligen inget med saken att göra, säger han, och allt var egentligen bara styrt av målet att byta pensionslösning.

Anklagelserna som riktats mot Blå-Gul fackförening är att de är en så kallad gul fackförening, en facklig sammanslutning med koppling till arbetsköparen med syfte att hålla reguljära fack borta.

Som Arbetaren kunnat visa innehåller fackets avtal med Tema Elektro långtgående inskränkningar av strejkrätten. Både Bo Nersing och företagets vice vd Lena Nersing, säger att arbetsfred varit ett gemensamt mål. Att hålla LO-fackens avtal borta var också ett mål, säger Bo Nersing. Men inte för undantränga Elektrikernas avtal, utan för att själva inte bli undanträngda.

I samband med debatten kring införandet av nya inskränkningar i strejkrätten snappade någon av de involverade på firman, om det var Bo Nersing själv vet han inte i dag, upp varningarna från arbetsrättsexperter om att skulle kunna leda till gula fackföreningar. Men att hela debatten egentligen handlade om rätten till stridsåtgärder säger sig Bo Nersing knappt ha uppfattat.

– Strejkregler har vi aldrig pratat om. Det hade jag nog inte tänkt på. Det tror jag inte hade påverkan alls, säger han.

Efter att Elektrikerna tvingat Tema Elektro att teckna deras avtal genom att vidta stridsåtgärder i Augusti förra året, stämde Blå-Gul Fackförening dem i Arbetsdomstolen. Stämningen ogillades, men i stämningen använde Blå-Gul Fackförening de nya formuleringarna från 2019 i medbestämmandelagen som grund.

Har jag inspirerat dem till det så är det ju inte fel. Det visar hur utsatt läget är.

Kurt Junesjö, arbetsrättsexpert

– Föreningen är ju bildad ett par månader efter att lagen trätt i kraft. Just den biten var vi väldigt medvetna om. Förut har man kunnat tränga undan en fackförening genom att komma med någonting från LO. Det skulle inte vara möjligt med den nya lagen, säger Bo Nersing.

Men även namnet, Blå-Gul Fackförening, har inte bara att göra med att Bo Nersing själv är Sverigedemokratisk politiker och facket är för ”svenskar som gör avtal med svenska arbetsgivare”.

Även om Bo Nersing inte håller med om att de ska kallas gul fackförening, säger han att ordet ”gul” i fackföreningens namn inte är en tillfällighet. I dag säger Bo Nersing att han egentligen inte visste vad en gul fackförening var, men att namnet var tänkt som ”en blinkning” till Kurt Junesjö, en av de arbetsrättsexperter som mest högljutt varnat för gula fack.

– Det gula är en blinkning till honom, utan vidare. Han har ju skrivit om det här med gula fackföreningar, säger Bo Nersing. 

Men inspirationskällan själv, Kurt Junesjö, tar emot nyheten med roat lugn.

– Jag känner mig inte särskilt drabbad att jag har blivit upphovsman till att någon startar en gul fackförening. Att man själva sätter etiketten ”gul” fackförening på sig vittnar ju om hur totalt korkade de är. Har de tagit det efter mig så kan jag bara gratuleras för de sätter etiketten på sig själva och jag slipper göra det, säger han.

Han säger att han med intresse noterat fackföreningens stämning av Elektrikerförbundet till Arbetsdomstolen för olovlig stridsåtgärd, men också redan från början insett att den inte skulle komma någon vart. Men han säger att även om han kan notera att Blå-Gul Fackförening saknar grundläggande arbetsrättslig kompetens och därmed inte lyckats, har de åtminstone hittat dess kryphål. 

– Att deras avtal får företräde över Elektrikernas är förvisso en korrekt analys och det visar ju att jag lyckats i mitt pedagogiska arbete. På det sättet verkar de, trots att de är så korkade, mer insatta än LO. Hade förhållandena varit det omvända och Elektrikerförbundet stämt arbetsgivaren, då är risken stor att de hade torskat, säger han.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga