Inrikes #37/2021

Junesjö: ”LO-förbunden sitter nu fast i skiten”

Kurt Junesjö
Kurt Junesjö, tidigare chefsjurist på LO-TCO Rättsskydd. Foto: Claudio Bresciani/TT

Flera tunga experter varnade för ökad avtalsshopping med förändrad strejkrätt. Kurt Junesjö var en av dem. Med kluvna känslor säger han sig nu under de knappa två åren med nya reglerna ha sett fler fall rapporteras än som någonsin varit uppe i Arbetsdomstolen. Då vann facken. Nu ”har de satt sig i skiten,” säger han.

På mindre än två år har Arbetaren kunnat rapportera om fyra fall där LO-fack anklagat företag för avtalsshopping. Det fackliga begreppet syftar till att beskriva hur ett företag väljer bort avtal med bättre villkor för de anställda till förmån för ett billigare eller ett avtal som ger arbetsköparna större frihet.

En sådan utveckling var något som arbetsrättsexperter varnade för skulle följa av den inskränkta strejkrätten som klubbades i Augusti 2019. En av dessa experter, en av de mest högljudda kritikerna, var Kurt Junesjö tidigare chefsjurist på LO-TCO Rättskydd.

– Det var en ganska ovanlig företeelse innan och i de fall de förekom lyckades facken genom stridsåtgärder rätta till det. Nu är det uppenbarligen vanligare och facken har inga som helst rättsliga möjligheter att rätta till, säger han

Man behöver inte vara Einstein för att veta att om arbetsgivaren har frihet att välja avtal, vilket avtal väljer man då? Inte det dyraste utan självfallet det billigare.

Kurt Junesjö, tidigare chefsjurist på LO-TCO Rättskydd.

Kurt Junesjö delar den hållning som framförts av arkitekterna bakom den förändrade strejkrätten om att avtalsshopping var ovanligt på svensk arbetsmarknad, bara inte att det var hugget i sten. Han säger sig bara kunna dra sig till minnes tre fall i modern tid då sådana frågor hanterats i Arbetsdomstolen. I samtliga fall, där det så kallade Figeholmsmålet var det mest kända, vidtog facket stridsåtgärder för att tvinga arbetsköparna att rätta sig efter principen att LO själva internt avgör vilket förbund som tecknar avtal, den så kallade industriförbundsprincipen. I samtliga fall vann facken.

Men med de nya strejkrättsreglerna, som följde en överenskommelse mellan LO, TCO, SACO och Svenskt näringsliv, har facken inte längre rätt att vidta stridsåtgärder för att kräva förstaavtal om arbetsköpare redan skrivit under avtal med ett annat fack, även om de traditionellt organiserat just denna kategori anställda. Med Kurt Junesjös ord ”har LO satt sig själva i skiten.”

– Man behöver inte vara Einstein för att veta att om arbetsgivaren har frihet att välja avtal, vilket avtal väljer man då? Inte det dyraste utan självfallet det billigare. Vad LO har gjort är att de gett bort sin rätt att bestämma fackets inplacering efter industriförbundsprincipen. Att de har gått med på en sådan sak är helt obegripligt. Det anses vara en av grundbultarna i den svenska modellen att facket inte ska konkurrera med varandra om lägsta löner.

Arbetaren har under de gångna två åren kunnat rapportera om hur Elektrikerna anklagar sin motpart Almega för att systematiskt, genom avtalsshopping, tvinga bort förbundets avtal i larmbranschen till förmån för det Unionens avtal. Detta genom att byta larminstallatörernas yrkestitel och betrakta dem som tjänstemän. Elektrikerna har vidtagit stridsåtgärder på Hometec Security i Göteborg och varslat om det på två ytterligare ställen. Fallen har slutat med att arbetsköparen skrivit på förbundets avtal, men sedan inte tillämpat dem. Facken har hittills inte tagit fallen till domstol. Men i förra veckan rapporterade Arbetaren att Transport nu utmanar cateringföretaget Gate Gourmet i Arbetsdomstolen för vad de kallar avtalsshopping med krav på miljonskadestånd.

Men enligt Kurt Junesjö är det lönlöst. Rättsläget är klart. Det följer av den nya strejkrätten och har redan slagits fast genom domen i Hamnarbetarförbundets stämning av Sveriges hamnar förra året. Kurt Junesjö menar visserligen att Arbetsdomstolen agerade rättsvidrigt, men slutsatsen av domen är att den som sitter med andraavtalet har förlorat möjligheten att påverka de anställdas villkor.

– Det Arbetsdomstolen säger är att deras avtal inte har rättslig verkan om det innebär besvär eller komplikation för arbetsgivaren, säger Kurt Junesjö.

Facken sitter nu fast i sin egen lagstiftning.

Kurt Junesjö, tidigare chefsjurist på LO-TCO Rättskydd.

Därmed är det klart, menar han. Att själv välja avtal har aldrig varit otillåtet. Att det inte skett har inte berott på arbetsköparnas uppfattning att det är fel, utan att facken har kunnat stoppa det med stridsåtgärder. Med den möjligheten borta är det nu fritt fram och utvecklingen kommer att gå åt det hållet, resonerar Kurt Junesjö.

– Facken sitter nu fast i sin egen lagstiftning. Min tro är att man har hållit den här profilen ganska låg eftersom det var så intensiv debatt innan ändringen. Arbetsgivarorganisationerna har lagt en viss hämsko på sina medlemsföretags ambitioner att skaffa sig det billigaste avtalet. Den ambitionen håller nu på att lösas upp, säger Kurt Junesjö.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga