Inrikes #99/2021

Avtalsshoppingtrend orosmoln för LO:s rättsorganisation

Gate Gourmet-skylt, Verisurefirmabil och Marie Nordström
Gate Gourmet anklagades och stämdes av Transport och LO/TCO Rättskydd för avtalsshopping och Marie Nordström, förbundsjurist på LO/TCO Rättskydd, kom att företräda Transport i Arbetsdomstolen. Även avtalsshoppingsanklagelser inom bland annat larmbranschen har uppmärksammats. Foto: Johan Nilsson/TT, Johan Ericsson, LO/TCO Rättskydd

När strejkrätten inskränktes varnade experter för ökad avtalsshopping, en farhåga som avfärdades från både LO- och arbetsköparhåll. Men nu verkar LO:s egen rättsskyddsorganisation se en riskfylld utveckling. ”Vi delar de farhågorna”, säger förbundsjurist Marie Nordström till Arbetaren.

De nya strejkrättsreglerna skulle inte innebära någon ökad risk för avtalsshopping. Det lovade både arbetsköpare och fack när de kom överens om dem. Men sedan de nya reglerna trätt i kraft har Arbetaren kunnat rapportera om flera fall där LO-fack anklagat sin motpart för att ha valt bort deras avtal till förmån för ekonomiskt eller villkorsmässigt förmånligare avtal med bland annat Unionen.

Arbetsrättsexperter som varnade för just detta scenario har ansett sig ha fått rätt – avtalsshopping som tidigare varit en relativt marginell företeelse på svensk arbetsmarknad tycks öka. Och nu tycks den risken ha noterats av LO:s egen rättsorganisation.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga