Inrikes #63/2021

Facket vann konflikten – tappade medlemmen

Peter Mårtensson, ombudsman Elektrikerförbundet Region Syd, utanför förbundets kontor i Malmö. Enligt honom, har det varit förhandlingar, möten och träffar, och samtal med Tema Elektro. Men Elektrikerförbundet uppfattade ingen framgång: – Och då varslar vi om konfliktåtgärder för att komma fram i förhandlingarna. Foto: Ricky Esteban Torres

Stridsåtgärder uppbackade av andra fackförbund fick slutligen företaget Tema Elektro att teckna kollektivavtal med Elektrikerförbundet. Men då hade förbundet redan tappat sin medlem på företaget.
– Hade vi inte drivit igenom detta, så är konsekvensen att vi skickar en signal till förbundets medlemmar att vi inte gör det som vi är ålagda. Vi har en skyldighet att teckna kollektivavtal, detta gentemot andra medlemmar, säger Peter Mårtensson, ombudsman på Elektrikerförbundet.

I den skånska tätorten Blentarp, med drygt 1 200 invånare, har det under sommaren trappats upp en konflikt. Dragen till sin spets skulle flertal fackförbund involveras, och innefatta projekt i miljardklassen. Elektrikerförbundet ville att företaget Tema Elektro, med fem anställda, skulle teckna kollektivavtal med facket.

Förhandlingar hade pågått i omgångar, innan Elektrikerförbundet varslade om stridsåtgärder.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga