Inrikes #38/2021

Avtalsshopping med kritiserat fack

Patrik Ericsson, ombudsman på Elektrikerförbundets region mitt menar att tillvägagångssättet ger en sned bild av hur den svenska modellen ska fungera, att företaget ser det som att de ser sig om på en marknad efter det bästa avtalet för dem.  Foto: Axel Green, Fredrik Sandberg/TT, Diana Oldenburg Kollage: Arbetaren

Sedan 2019 har Elektrikerförbundet försökt teckna avtal med Svea Renewable Solar AB, som i stället tecknade avtal med Tingvallabro Fackförening och lät Elektrikerförbundet få ett andraavtal. Arbetaren kan nu visa hur processen steg för steg motsvarar den avtalsshoppingmodell som flera experter varnade för när strejkrätten inskränktes. 

Solcellsinstallationsföretaget Svea Renewable Solar AB tecknade i februari förra året avtal med Elektrikerförbundet, SEF. Men de tillämpar det inte. I stället gäller, sedan dagen innan SEF:s avtal tecknades, det betydligt lättare avtal som tecknats med Tingvallabro Fackförening, relativt okända för allmänheten men ökända bland fackliga. Avtalet ger bland annat möjlighet för företaget att lägga övertid långt utöver arbetstidslagens regler. Elektrikerna kallar det avtalsshopping och nu har Arbetaren fått tag i mejlet som undanröjer tvivlen.

– Det är definitivt sämre villkor och det här handlar definitivt om avtalsshopping. I grund och botten tecknade de avtal för att tränga undan vårt avtal, säger Patrik Ericsson, ombudsman på Elektrikerförbundets region mitt.  

Påstötningarna på solcellsinstallationsföretaget om att teckna avtal med Elektrikerna började redan 2017, men tog fart ordentligt 2019 i takt med att företaget expanderade explosionsartat. Men efter längre diskussioner började det närma sig tecknande när plötsligt företaget meddelade den 9 december samma år att diskussionerna var över. 

I ett mejl till förbundet från företaget, skriver personalchefen svart på vitt att företaget jämfört avtal, men inte ”valt Elektrikerförbundet”, ”Vi har valt att teckna med Tingvallabro.”

”Sammantaget har vi landat i att, på grund av den snabbväxande bransch och tillväxt som företaget är i, vi behöver ha en flexibilitet och snabbhet som blir svår att nå med många alternativ som finns idag”, skriver personalchefen i mejlet. 

Enligt Patrik Ericsson vittnar hela perspektivet om en sned bild av hur den svenska modellen ska fungera, att företaget ser det som att de ser sig om på en marknad efter det bästa avtalet för dem. 

– De tycker att de ska få välja vilket avtal, med det är vi som arbetare som bestämmer vilka avtal som ska gälla, säger han.

När Elektrikerna blev varse om kursändringen började de inleda planeringen av stridsåtgärder, men de var inte snabba nog. Den 16 januari undertecknas avtalet med Tingvallabro, ett avtal på 14 sidor i jämförelse med elektrikeravtalets 160 sidor. Men Elektrikerna gav sig inte och hävdade sin avtalsrätt, men fick återigen nobben av företaget. Den 14 februari varslade SEF därför om stridsåtgärder för att tvinga Svea Solar till avtal. Varseltiden hann inte löpa ut förrän företaget undertecknar avtalet den 19 februari, men dagen innan hade de skrivit ett tilläggsavtal som stänger alla dörrar för Elektrikerna.

Tilläggsavtalet med Tingvallabro flyttade införandedatumet till den 18 februari och införde i avtalet en klausul undanröjer alla tvivel om att Elektrikerförbundet stängs ute från all påverkan på de anställdas arbetsvillkor. Under rubriken ”Framtida andrahandsavtal” inskärper Svea Solar och Tingvallabro att deras avtal är ”heltäckande” och att kommande avtal är ”andrahandsavtal” som inte kan ”tränga undan kollektivavtalet mellan parterna genom att reglera arbets- och anställningsvillkor för några anställda arbetare hos arbetsgivaren.”

I samband med att regeringen planerade att inskränka strejkrätten 2018 varnade en rad tongivande arbetsrättsliga experter för att de föreslagna reglerna skulle leda till ökad avtalsshopping och så kallade ”gula fack” som går arbetsköparnas ärenden. Dessa experter, däribland Mats Glavå vid Göteborgs universitet, Örjan Edström vid Umeå Universitet och tidigare förbundsjuristen vid LO/TCO Rättskydd Kurt Junesjö, målade upp ett värstascenario om hur den utvecklingen skulle inledas: 

Ett fack med traditionell förankring begär avtal med ett relativt nystartat företag. Detta företag tecknar i stället snabbt ett avtal med ett gult fack som dumpar villkoren. Kvar står då det traditionella facket utan rätt att vidta stridsåtgärder för något annat än ett andraavtal som stänger dem ute från inflytande. 


Varningen avfärdades av både LO, TCO och Svenskt Näringsliv som tecknade den uppgörelse som kom att ligga till grund för inskränkningen av strejkrätten den 1 augusti 2019. Sedan dess har Arbetaren kunnat rapportera om fem fall av misstänkt avtalsshopping, men inget av dem har hittills varit så uppenbart överenstämmande med värstascenariot som i fallet med Svea Solar. 

När Arbetaren låter Kurt Junesjö ta del av Tingvallabros avtal och hur det gått till skrattar han bittert.

– Gult fack, gulligt. Det är förstås egentligen hemskt, men jävligt skönt att konstatera att det som jag skrek som en galning nu inträffar. Nu sitter de fast i skiten. Det sitter i lagstiftning stiftat av riksdagen där majoriteten är borgerliga och de har ingen chans att ändra det. Det håller på att upplösa den svenska modellen när man till och med lyckats få gula fackföreningar som man hållit borta eftersom de reguljära facken har kunnat gå in med stridsåtgärder och det kan de inte längre. 

Arbetaren har i över en vecka sökt en intervju med Svea Solars vd genom både telefon och mejl, men inte fått någon som helst respons eller lämnade meddelanden. Men Helene Ahlström, en av Tingvallabro Fackförenings två ombudsmän, ställer upp. Hon intygar att en fackklubb är under uppbyggnad, men att de åtminstone har en medlem på företaget, det krävs enligt henne för att de ska teckna avtal. Hon vänder sig emot anklagelsen om att de skulle medverkat till avtalsshopping. 

Helene Ahlström, ombudsman på Tingvallabro Fackförening
Helene Ahlström, ombudsman på Tingvallabro Fackförening Foto: Tingvallabro

– Absolut inte. Fackföreningsrörelsen är fri idag. Vi har föreningsfrihet i Sverige. Det är inte något förbund som har ensamrätt i någon bransch. Vi bedriver ju ingen verksamhet med att ta kontakt med företag för att teckna avtal med oss. Vi har inte ringt upp Svea Solar och sagt att vi vill ha kollektivavtal med er. Den kontakten har de tagit med oss, säger hon. 

Helene Ahlström tillbakavisar också att deras avtal skulle innebära en dumpning av villkoren i branschen, men avstår från att svara på frågor om enskilda skrivningar. Arbetaren kan därför inte heller få en kommentar på varför, och på vems initiativ, skrivningen om andrahandsavtal kom till. Hon tillbakavisar också å det bestämdaste att Tingvallabro Fackföreningen skulle kunna betecknas som ett ”gult fack.”

– Vi går arbetstagarnas intressen. Vi är en arbetstagarorganisation. Sedan är vi så klart intresserade, som vilken organisation som helst, att ha bra relation med företag, men det betyder inte att vi sitter i deras knä eller går deras väg, säger hon.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga