Signerat #72/2022

Hur ska vi ha det i Sverige?

“Den rasism och värdeförskjutning som kännetecknat valrörelsen i Sverige har varit makaber att följa – inte minst hur allt fler partier börjat efterlikna SD:s grova, rasistiska retorik.” skriver Yasmine Abdullahi om valresultatet.

Det har varit val och resultatet visar på en oroväckande framtid. Under valkvällen såg vi hur Jimmie Åkesson mötte en publik i extas. Glädjeropen briserade på hotellet i Nacka, och Åkesson deklarerade att partiets mål är att utgöra basen i en majoritetsregering.

Efter valresultatet rusade friskolekoncernen Academedia på börsen. Nyhetsbyrån TT sammanställde hur börsbolagen inom vård, skola och omsorg visat på en uppgång efter söndagskvällen. Samtidigt satte den franska dagstidningen Le Monde en ödesdiger rubrik på valresultatet i Sverige:

“Extremhögern etablerar sig som den näst största politiska kraften i landet”. 

Människor i utsatta områden och svensksomalier i synnerhet har blivit slagträn i politikers rasistiska utspel.

Den rasism och värdeförskjutning som kännetecknat valrörelsen i Sverige har varit makaber att följa – inte minst hur allt fler partier börjat efterlikna SD:s grova, rasistiska retorik.

Det har kommit förslag på att barn i utsatta områden ska screenas för diagnoser för att komma till bukt med kriminaliteten. Tvååringar med annat modersmål ska kunna omhändertas av socialtjänsten om de uppvisar dåliga språkkunskaper i svenska.

Magdalena Anderssons uttalande om att hon inte vill se något “Somalitown”, ett uttalande som syftade på att Sverige är segregerat och att detta är ett problem, är ytterligare ett exempel på uttalanden som karakteriserat valrörelsen. Människor i utsatta områden, och svensksomalier i synnerhet, har blivit slagträn i politikernas rasistiska utspel.

Under valnattens utfrågning pepprade SVT-journalisten Anna Hedenmo partiledaren Märta Stenevi och ledamoten Ali Esbati med frågor om vad det är för oro de känner inför framtiden – och understryker att Sverigedemokraterna själva inte anser att de är rasistiska. 

“Det finns sår som har skapats i den här valrörelsen som kommer ta åratal att läka”, säger vänsterpolitiken Ali Esbati till henne. Jag kunde inte vara mer enig. Hur ska vi ha det egentligen?

När det kommer till hur vi ska komma till bukt med kriminaliteten verkar politikerna vara hyfast enade om att de som begår brott ska mötas med järnhandskar.

Det är inte svårt att se vilka som har blivit de stora vinnarna. När politiker väljer att dementera gedigen forskning som undersöker vilka mekanismer som resulterar i brottshandlingar, blir en alternativ sanning en ny verklig moraluppfattning. Återigen vinner rasisternas realitet.

Majoriteten av de som har röstat i årets val har låtit rasisterna vinna.

Kanske inser liberaler vad de har gett sig in i och vaknar upp med en lätt baksmälla, fastän de under valkvällen glatt viftade med sina prideflaggor. Blundar Liberalerna för att deras samarbetspartner motarbetar hbtq- och jämställdhetsfrågor?

Oavsett kommer högerblocket få råg i ryggen. Kvar återstår frågetecknen kring politikers kvalmiga människosyn och den förflyttade gränsdragningen i vad som får sägas.

Majoriteten av de som har röstat i årets val har låtit rasisterna vinna. När även Vänsterpartiets partiledare gör en vändning gällande synen på livstidsstraff, blir gränsförflyttningen återigen uppenbar.

Vems barn är det som kommer bli rasprofilerad och vilka arbetare är det som kommer få indragen sjukpenning i framtiden?

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga