Flygcateringbolaget Gate Gourmet säger sig ha omorganiserat bort alla tjänster som omfattades av Transports kollektivavtal. Numera tillämpas det billigare avtalet med Hotell- och Restaurangfacket på alla anställda. Avtalsshopping menar Transport som stämt företaget till Arbetsdomstolen med krav på en miljon kronor i skadestånd.
Transport anklagar flygcateringbolaget Gate Gourmet för avtalsshopping och tar fallet till Arbetsdomstolen. Enligt bolagets inlaga till domstolen har samtliga arbetsuppgifter som tidigare gått under Transports avtal försvunnit i samband med en omorganisering. Därför tillämpas nu HRF:s avtal på samtliga anställda.
Men enligt Transport ska delar av verksamheten fortfarande omfattas av Transports kollektivavtal. I själva verket handlar det bara om att företaget vill komma billigare undan genom att själva välja avtal, menar förbundet. I en av flera stämningar mot företaget kräver de nu en miljon kronor för avtalsbrott i Arbetsdomstolen där de företräds av Annett Olofsson, förbundsjurist på LO-TCO Rättsskydd.
– Det här är så hialöst dumt och provocerande så vi har tagit i ordentligt. De tillämpar HRF:s avtal på arbete som omfattas av Transports kollektivavtal, säger Annett Olofsson till Arbetet.
Gränsdragningsfrågor kring vilka avtal som ska gälla på olika har traditionellt gjorts upp mellan LO-förbunden själva, en ordning som med få undantag respekterats av arbetsköparsidan.
I samband med LO och Svenskt Näringslivs uppgörelse om begränsad strejkrätt 2018 varnade experter för att inskränkningarna skulle leda till en ökad avtalsshopping, det vill säga att en arbetsköpare väljer ett billigare avtal. Det var något som både facken och arbetsköparna avfärdade som något som inte förekommer på svensk arbetsmarknad.
Sedan de nya reglerna infördes i Augusti 2019 har Arbetaren kunnat rapportera flera fall där just LO-fack anklagat sin motpart för avtalsshopping, däribland Elektrikernas konflikt på Hometec Security i Göteborg och Sekos konflikt på InfraNord.
Enligt LO-TCO Rättsskydd kan ett utfall i Arbetsdomstolen komma att spela en avgörande roll för arbetsköparnas möjligheter att avtalshoppa.
– Hela den svenska arbetsmarknadsmodellen skulle riskeras om en arbetsgivare får göra så här, säger hon till Arbetet.
Till tidningen säger Jan Selin, Transports tidigare skyddsombud på Gate Gourmet, att han misstänker att det är en del av en uttänkt strategi från arbetsköparnas sida.
– De vill få ett vägledande beslut om att det går att välja ett billigare avtal, säger han till Arbetet.
Till Arbetet meddelar Svenskt Näringslivs presstjänst att arbetsköparorganisationen ”avstår från att kommentera detta nu”.