Inrikes #78/2020

Oro för avtalsshopping på Infranord

Infranord är det andra fallet på kort tid där facket anklagar motparten för avtalsshopping. Foto: Johan Nilsson/TT Montage: Arbetaren

Efter anklagelserna om avtalsshopping på Hometec Security – nu växer oron på statliga Infranord att samma sak ska hända där. Att bolaget utreder ett byte av arbetsköparorganisation får facket att frukta för nuvarande pensions- och semestervillkor.

Just nu utreder det statliga järnvägsbolaget Infranord möjligheten att byta arbetsköparorganisation, vilket också innebär ett byte av kollektivtal för personalen. Enligt Seko skulle ett byte från det avtal som de nu har med Almega till ett med Byggföretagen innebära en drastisk sänkning av villkoren.

– Det har aldrig blivit bättre kollektivavtal när arbetsgivare bytt till något annat. Troligtvis vill de ta bort semestervillkoren och försämra pensionsavtalet. Men ännu vet vi inte hur de tänker, säger Frederick Linderos, sekreterare i Sekos förhandlingsorganisation på Infranord.

Är du orolig för att det ligger ett avtalsshoppingmotiv bakom?

Frederick Linderos, sekreterare i Sekos förhandlingsorganisation på Infranord.
Foto: Privat
Frederick Linderos, sekreterare i Sekos förhandlingsorganisation på Infranord.

– Ja, det är jag givetvis. Jag är rädd att förlora värde i vårt avtal för det är så stor skillnad mellan avtalet med BF och vårt avtal. Vårt avtal tryggar bra villkor för medarbetarna och är bra för företaget, säger han. 

I början av juni berättade vd:n Henrik Löfström under ett möte med facken att han funderade på att byta medlemskapet i Almega till Byggföretagen. Därefter tog bolagsstyrelsen ett inriktningsbeslut som gav vd:n i uppdrag att utreda frågan närmare inför styrelsens beslut under oktober. Ännu har inte facken på företagets involverats i utredningen av frågan. 

– De har sagt att det skulle vara enklare, att de skulle få fler kurser och att de ser fördel med det, säger Frederick Linderos. 

Men mer än så har inte motiven utvecklats till facken. När Arbetaren kontaktar vd:n vidarebefordrar han till kommunikationschefen och där tar det stopp för vidare information. Kanske vill vd:n tillbaka till Byggföretagen, spekulerar Frederick Linderos, eftersom Henrik Löfström rekryterats från byggbolaget NCC.

Men oavsett motiven är facket övertygade om att effekten blir densamma – en dumpning av villkoren. I ett meddelande till medlemmarna som Arbetaren tagit del av, beskrivs farhågan att de villkor som finns i de nuvarande medarbetaravtalen kommer bytas ut mot de lägre i Byggföretagens branschavtal med Seko. 

Det är inte heller första gången som gränsdragningen mellan avtalen inom Almega och Byggföretagen, då Sveriges Byggindustrier, vållar osämja på Infranord. 2017 varnade facken för vad de kallade en pågående lönedumpning. Denna åstadkoms genom att Infranord hyrde in bemanningspersonal som gick på just Byggföretagens avtal, vilket innebar upp till 100 kronor lägre lön i timmen. Frågan reglerades samma år, men det kostade sänkt ingångslön.

När Arbetaren får tag på företagets vd, Henrik Löfström, är han mycket upptagen, men erbjuder sig istället att svara på frågor per mejl. Men när han fått frågorna kommer istället ett mejl från företagets kommunikationschef, Linda Rofors:

”Tack för att du kontaktar oss. Infranord kommenterar inte eventuella pågående ärenden och avböjer därför en kommentar.”

Infranord är det andra fallet på kort tid där facket anklagar motparten för avtalsshopping. Arbetaren har tidigare rapporterat om konflikten på Larmföretaget Hometec Security i Göteborg där en konflikt med Elektrikerförbundet ledde till öppna stridsåtgärder. Anledningen var att företaget tecknade avtal med Unionen efter att Elektrikerförbundet krävt avtal.

Elektrikerna fick sitt avtal för mindre än två veckor sedan, men företaget fortsätter hävda att Unionens avtal är det som ska tillämpas på säkerhetsteknikerna. Enligt Arbetarens jämförelse av de två avtalen kan det, för en anställd, innebära en skillnad i lön på upp till 4000 kronor i månaden.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga