Den öppna konflikten om kollektivavtal på larmbolaget Hometec Security gbg är över. Sent på onsdagskvällen skrev företaget på Elektrikernas avtal. Men båda parter är medvetna om att fajten är långt ifrån över. Enligt arbetsköparna behöver inte avtalet tillämpas.
Sent på onsdagskvällen skrev Hometec Security gbg under Elektrikerförbundets kollektivavtal för larmtekniker på Almegas, företagets nya huvudorganisation, kontor i Stockholm. Det innebär att alla stridsåtgärder avslutas och konfliktvarslen dras tillbaka.
– Det blev sent igår, men känns mycket skönt att de tog sitt förnuft till fånga. Det är den svenska modellen det handlar om och arbetsgivare kan aldrig tillåtas själva välja kollektivavtal. Det gör de fackliga upp annars är det avtalsshopping, säger Tomas Jansson, biträdande förhandlingschef på Elektrikerförbundet.
Elektrikerförbundet har försökt förmå larmföretaget Hometec Security att teckna kollektivavtal för larmteknikerna sedan i april i år. Men när företaget istället i juni anslöt sig till arbetsköparorganisationen Säkerhetsföretagen, en del av Transportföretagen, fick förbundet se kollektivavtalet automatiskt tecknat med tjänstemannafacket Unionen och all kommunikation upphöra. Avtalsshopping ansåg facket och inledde stridsåtgärder med allt större omfattning.
Men även om Elektrikerna nu har fått sitt avtal är fajten inte över. Arbetsköparna betraktar fortfarande alla företagets anställda som tjänstemän och att Unionens avtal redan avgör villkoren för samtliga anställda på företaget. Redan under konfliktens gång sade Säkerhetsföretagens förhandlingschef Ulrika Egervall till Arbetaren att även om det blev ett avtal med Elektrikerna skulle det inte ”bli användbart”.
– Vi har ett avtal som de är bundna av och det är med Unionen. Då blir det knepigt att teckna ett avtal till. Det blir fel i min värld. Tecknar vi avtal med Unionen och tecknar ett till med annat förbund är det inte användbart eller värt så mycket, sade Ulrika Egervall till Arbetaren.
Enligt Elektrikerförbundets Tomas Jansson, som suttit i förhandlingarna med Almega, som nu företräder både företaget och Säkerhetsföretagen, är det en hållning som de står fast vid och uttryckligen också deklarerade vid avtalstecknandet.
– Det hymlar de inte med, säger han.
Väljer de att inte tillämpa avtalet på våra medlemmar kommer det att få rättsliga konsekvenser.
Tomas Jansson, Elektrikerförbundet
Men Elektrikerna är inte nöjda med ett andraavtal och anser att vad som tecknats är ett förstaavtal. Konsekvenserna av att betraktas som andrafack skulle få effekten att Elektrikerna bara skulle få de fackliga rättigheterna ett kollektivavtal medför, men att det fortfarande skulle vara Unionens avtal som reglerar villkoren. Enligt Arbetarens granskning skulle det inte bara innebära att larmteknikerna står utan löneökningsgaranti utan även i värsta fall också tusentals kronor lägre lön.
– Det här är förstaavtal för våra arbetsuppgifter. Väljer de att inte tillämpa avtalet på våra medlemmar kommer det att få rättsliga konsekvenser. Då kommer vi stämma dem till Arbetsdomstolen, säger Elektrikerförbundets Tomas Jansson.
Enligt Säkerhetsföretagens retorik under konflikten har frågan handlat om att en företagare, Hometec Securitys vd, blivit ett offer för två fack som bråkar. Men enligt Tomas Jansson finns det anledning att fråga sig om det inte är tvärt om, att arbetsköparorganisationerna använt företaget för att slå fast möjligheten att avtalshoppa.
– De [arbetsköparorganisationerna] är fullt medvetna om vart det kommer hamna. Du ska ha klart för dig att det här är en företagare som blivit indragen i det här. Man kan fundera på vem som kommer att stå för de rättegångskostnaderna.
Men när Arbetaren försöker få en kommentar från arbetsköparhåll blir det svårare. Ulrika Egervall på Säkerhetsföretagen, hänvisar till Richard Orgård, arbetsrättsjurist på Almega, som meddelar att han inte kommer att ”uttala sig om det här i en tidning”.
Betraktar ni avtalet som första eller andraavtal?
– Det är precis det jag inte vill prata om i media. Det är upp till företaget och den tolkningen går vi inte ut med eller diskuterar, säger Richard Orgård.
Istället hänvisar han tillbaka till Säkerhetsföretagens Ulrika Egervall som meddelar att hon avstår att besvara Arbetarens frågor, däribland även om hennes tidigare uttalande. Istället hänvisar hon till Transportföretagens pressansvariga, som i sin tur hänvisar tillbaka till Almegas presstjänst som efter att ha fått frågorna återkommer per sms.
”Vi avböjer tyvärr att kommentera det du frågar om.”, skriver Erik Juhlin, pressansvarig på Almega i ett sms till Arbetaren.
Arbetaren har också sökt Hometec Securitys vd Tomas Katby, men denne har inte kunnat nås.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.