Inrikes #44/2018

Arbetsrättsexpert: ”En fullständig kapitulation”

Kurt Junesjö anser att överenskommelsen om strejkrätten kommer ha en förödande effekt, även för LO-facken. Foto: Privat

Enligt de parter som undertecknat överenskommelsen om att acceptera inskränkningar i strejkrätten drabbar den inte LO:s, TCO:s eller Sacos medlemmar. Men enligt Kurt Junesjö, arbetsrättsexpert, är överenskommelsen en fullständig kapitulation som dessutom bryter mot internationella konventioner.

Arbetsrättsexperten Kurt Junesjö, tidigare förbundsjurist vid LO-TCO Rättsskydd, delar inte alls de största centralorganisationernas bedömning av överenskommelsen med Svenskt Näringsliv om inskränkt strejkrätt. Där Torbjörn Johansson ser att LO ”räddat den svenska modellen”, ser Junesjö ett undergrävande och en fullständig kapitulation.

– De ger upp rättigheter som arbetarna haft i 100 år. Det är mycket svagt. Det är en fullständig underkastelse för arbetsköparnas villkor, säger han.

Kurt Junesjö kallar överenskommelsen, om den blir lag, för en ”mycket allvarlig begränsning av konflikträtten i Sverige”. Då åsyftar han inte bara den förödande effekt den kommer att ha på fristående fack som Hamnarbetarförbundet och SAC Syndikalisterna, utan även för LO-facken.

Enligt honom lämnar överenskommelsen det öppet för arbetsköparna att börja avtalsshoppa.

– Det undergräver hela den svenska modellen och överlämnar bestämmanderätten till arbetsgivaren så fort det uppkommer konkurrerande avtal. Med en sådan här lagstiftning hade Pappers stridsåtgärder i Figeholmsfallet varit otillåtna, säger han.

I internationella konventioner som Sverige undertecknat så är ju alla fackföreningar garanterade verksamma medel för att genomdriva villkor för sina medlemmar.
Kurt Junesjö, expert på arbetsrätt

Överenskommelsen innebär, enligt Kurt Junesjö, att fristående fack som SAC och Hamnarbetarförbundet om de skulle kräva avtal, enbart har chans att teckna hängavtal, så kallat andraavtal.

– Något annat har de inte rätt att träffa. I Göteborgs hamn organiserar Hamnarbetarförbundet 80 procent av medlemmarna. I internationella konventioner som Sverige undertecknat så är ju alla fackföreningar garanterade verksamma medel för att genomdriva villkor för sina medlemmar, säger Kurt Junesjö.

Då Arbetarens reporter under tisdagens presskonferens frågade om inte överenskommelsen skulle bryta mot konventioner om fackens rätt att fritt verka för sina medlemmar svarade Anders Weihe, förhandlingschef på Teknikföretagen:

– Det finns ingen tvekan om att det är fullt förenligt. Det här innebär inga inskränkningar av konflikträtten som ens skulle komma i närheten av att stå i strid med internationella åtaganden.

Men Kurt Junesjö håller inte med. Om parternas förslag skulle bli lag, skulle det bryta mot en rad internationella åtaganden som Sverige undertecknat.

– Man beskär avtalsrätten på ett sätt som inte är tillåtet enligt Europarådets skydd för sociala rättigheter, enligt ILO eller ens Europakonventionen. Enligt Europakonventionen har ett fack på det individuella planet rätt att utöva sin föreningsfrihet.

Att facken inte hade något annat alternativ än att gå med på begränsningar för att förhindra ett än värre utredningsförslag köper han inte.

– Man kan inte vara pragmatisk med grundläggande fackliga rättigheter. Man borde sagt: vi går inte med på det här och kommer att göra allt för att motarbeta det och sedan strejkat politiskt. Det här är en kapitulation.

 

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Världen har ögonen på svenskars stöd för PKKs syriska grenar i Rojava. Men hur mycket vet du om PKK, PYD och YPG? Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu så får du ett samlat paket av Rojava-rapportering och upplåsta reportage direkt i brevlådan.

Klicka här för att stänga