Inrikes #42/2021

ID06: “Det är ett pågående bedrägeri”

En kontrollant kollar ett id06-kort, till höger två kort från Nordiska Golv
Trots att kontrollerna skärpts har Nordiska Golv beställt minst fyra nu ifrågasatta id06-kort. Foto: Bengt Alm, privat Montage: Arbetaren

Vid flera tillfällen har Nordiska Golv lurat ID06-kortsystemet som ska stoppa svartarbete på byggarbetsplatserna. Företaget har med falska uppgifter skaffat flera ID06-kort åt papperslösa anställda. Bolaget bakom kortsystemet vet om det och står i begrepp att agera.

Passerkortsystemet ID06 ska hålla koll på vilka arbetare som är på arbetsplatsen, att skatter betalas och att de som jobbar har arbetstillstånd. Arbetaren har fått tillgång till flera av de kort som utfärdats i byggföretaget Nordiska Golvs namn och kan nu konkret visa hur företaget i flera år på olika sätt lurat systemet och kunnat smuggla in papperslösa anställda på de byggen som skulle vara säkra.

Nordiska Golvs hemsida pryds av ID06-logga. Mest graverande är de fall där företaget använt en annan människas identitet, men satt en egen anställds bild på kortet. Arbetaren har kännedom om fyra sådana fall, två av dem är även kända för det bolag som administrerar id06. 

– Det är ett pågående bedrägeri och det kan vi inte tillåta, säger Anders Ording, bolagsgranskare på iD06.

2006, två år innan Nordiska Golv gjorde sin entré i byggbranschen, startades det icke vinstdrivande bolaget ID06 av arbetsköparorganisationen Sveriges Byggindustrier, nu Byggföretagen. Det uttalade syftet var att ”främja sund konkurrens och säkra arbetsplatser i byggbranschen”. Genom krav på särskilda passerkort skulle systemet skapa kontroll över vilka arbetare som befann sig på arbetsplatsen, att deras arbetsköpare betalade skatter och avgifter för dem och att de hade tillstånd att jobba i Sverige.

Men systemet har inte hindrat Nordiska Golv, som haft papperslösa anställda återkommande sedan åtminstone 2011, från att ta sig in på de mest prestigefyllda och officiellt ”rättvisa” byggena. Arbetaren har tidigare visat på hur företaget 2016 utfärdade ett kort för en anställd, detta trots att han vid tiden saknade arbetstillstånd. Sedan dess har systemet skärpts i omgångar, berättar Anders Ording.

Han införde själv 2017 den formella regeln att de externa företag som fysiskt tillverkar korten måste följa ID06:s regelverk. Innan dess betraktades kontrollen som arbetsköparens ansvar, säger Anders Ording. Oseriösa företag kunde helt enkelt ljuga för kortföretaget, om de ens frågade efter uppgifterna. 

– Det skedde ingen kontroll av individen i det gamla systemet. Där hade man ingen kontroll utan det var bara arbetsgivarens uppgifter man gick på, säger han. 

2019 skärptes kontrollerna avsevärt. Då infördes ett flerstegssystem där den individ som ska få kortet först måste registrerar sig som anställd vid företaget hos id06 och signera med bank-id, eller om det är en utländsk arbetare, gå till en scanningscentral och scanna nationell id-handling och bevis på arbetstillstånd. Därefter görs samma process som hos kortföretaget som också ska kontrollera uppgifterna mot ID06-registreringen. När kortet är klart måste personen som ska få kortet signera med bank-id eller en kod som den fått tillsänd. Det nya systemet fasades in och korten utfärdade med de gamla reglerna spärrades den 21 januari 2020. 

Men trots de nya reglerna har Nordiska Golv beställt minst fyra nu ifrågasatta id06-kort. Arbetaren har tagit del av två kort på samma anställda. Det första kortet är utfärdat innan de skärpta kontrollerna i november 2019 och har den anställdes bild och verkliga namn angivet. Det andra kortet är utfärdat i september 2020, då de nya reglerna trätt i kraft. På kortet är samma bild på den anställda, men nu står det att ett helt annat namn angetts. Den identitet som använts på kortet tillhör en man som dömts för brott och som stod inför rätta för samma brott igen 2020, men som lämnade landet innan rättegången kunde slutföras.

Två id06-kort med identiska bilder, men med olika namn
Arbetaren har tagit del av två id06-kort utfärdade åt Nordiska Golv. Korten visar samma tidigare anställdas bild på båda korten, men korten har olika namn. Ett av dem tillhör en person som dömts för brott, men som nu lämnat landet. Foto: Privat

När Arbetaren beskriver de två kort med fel identitet som Arbetaren har tillgång till för Anders Ording, säger han att även ID06 har upptäckt två likadana exempel registrerade på företaget. De namn som står på de korten visar sig dock vara två ytterligare namn. Dessa namn lyckas Arbetaren, via en annan kanal, senare få tillgång till. När Arbetaren kontrollerar individerna är den ena inte folkbokförd i landet och den andra registrerad som utvandrad.

Den senare av de två har också fyra registrerade bolagsengagemang i byggbranschen, varav två är satta i konkurs och ett går kraftigt minus de senaste tillgängliga två åren. I det fjärde bolaget har båda identiteterna styrelseposter. Bolaget har ingen angiven näringsgren, är inte registrerat som arbetsgivare eller i momsregistret.

– Jag har lokaliserat två personer via kontroll av bilderna. De två identiteterna är sådana identiteter som går runt hos väldigt många företag. Det känns som att dessa lånas ut om och om igen, säger Anders Ordling.

Vi hade tillskrivit och tänkt gå vidare på sedvanligt sätt, men nu avvaktar vi i väntan på en myndighets utredning ska blir klar.

Anders Ording, bolagsgranskare på iD06

Anders Ording säger att upptäckten skett relativt nyligen. Vid upptäckten skrev de, enligt rådande rutiner, till Nordiska Golv och begärde bevis på att företaget betalat skatt och arbetsgivaravgifter för individerna. Enligt Anders Ording fick ID06 inga sådana bevis och processen inleddes för att stänga av företaget för gott.

– Vi hade tillskrivit och tänkt gå vidare på sedvanligt sätt, men nu avvaktar vi i väntan på att en myndighets utredning ska blir klar.

Anders Ording säger att ID06 arbetet med att automatisera en kontroll av identiteter som förekommer hos flera olika företag i branschen är under uppbyggnad. För tillfället görs kontrollen manuellt.

Arbetaren har återigen sökt Christian Erdal, vd för Stockholms Nordiska Golv och Bygg AB och erbjudit honom att bemöta uppgifterna. Han har ännu inte kommenterat uppgifterna.

Tidningen Byggnadsarbetaren har också erbjudit företaget att bemöta anklagelser om falska id06-kort. I ett mejl till tidningen från företagets e-postadress, undertecknat ”kontoret”, skriver avsändaren:

”Vi har inte känt till att det har funnits falska ID06-kort. Det har nu visat sig att det är en arbetsledare/förman som har tagit fram falska id-kort till sina kompisar. Dessa kompisar har han sedan tagit med sig till arbetsplatsen utan företagets kännedom. När vi fick veta om det avslutades arbetsledarens anställning omedelbart.”

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984