Inrikes #41/2021

Nordiska Golv renoverade LO-borgen

LO-borgen och en bild på Nordiska golvs referenssida
Nordiska Golv, som Arbetaren har kunnat visa, har utnyttjat papperslösa återkommande de senaste tio åren, har lagt golv inne i LO-borgen. Foto: Axel Green

Nordiska Golvs utnyttjande av utländska arbetare är allt annat än ett mönsterexempel för den svenska modellen. I minst tio år har de återkommande brutit mot kollektivavtalet med Byggnads. Ändå har de tagit sig in i den svenska fackförbundsrörelsens högborg. På sin hemsida anger företaget att de lade 5 000 kvadratmeter parkett i självaste LO-borgen.

Arbetaren, såväl som Byggnadsarbetaren och ETC, har beskrivit de villkor som rått på golvföretaget Stockholms Nordiska Golv och Bygg AB under de senaste tio åren. På sin hemsida marknadsför sig företaget med det kollektivavtalavtal de har med fackförbundet Byggnads.

Men de visar också upp flera byggprojekt de deltagit i. Ett av dem är golvrenoveringen av Barnhusgatan 18 i Stockholm, eller i folkmun LO-borgen. Den 26 maj 2016 postade golvföretaget en bild av ett färdigställt parkettgolv på sin referenssida under rubriken ”LO Borgen”. 

– Det är som pricken över i:et. De har helt fräckt kunnat exploatera människor inne på LO-borgen. Man har kollektivavtal med Byggnads som man inte följer över huvudtaget. Ändå händer inget. Åren bara går. De som får betala för det är de exploaterade arbetarna, säger Emil Boss, förhandlingssekreterare på Stockholms LS av SAC som företrätt 17 personer som blivit lurade på hela eller delar av lönen av företaget. 

Arbetaren har kunnat berätta om hur företaget under tio års tid brutit mot det kollektivavtal de har med Byggnads. Anställda har bland annat haft arbetsdagar på mellan 13 och närmare 24 timmar, vardag som helg. De har blivit lurade på delar av eller hela lönen eller fått godtyckliga löneavdrag nästan varje månad, bland annat som straff för ägarens eget fusk med passerkorten som ska garantera anställda med arbetstillstånd, så kallade id06-kort. Både Arbetaren och Byggnadsarbetaren har också avslöjat att företaget skapat falska id06-kort. Vid tillfället krävdes heller inget annat än arbetsköparens eget ord på att den anställde hade arbetstillstånd.

Mellan 2015 och 2016 genomfördes en renovering av LO-borgen, vilket också framgår av årsredovisningarna. Huvudentreprenör var Gärahovs Bygg AB, en av deras underleverantörer var Nordiska Golv. Enligt Nordiska Golvs hemsida har företaget lagt och slipat cirka 5 000 kvadratmeter parkettgolv i LO:s fastighet vid norra Bantorget i Stockholm.

På sin hemsida visar Nordiska golv upp resultatet av renoveringen. Foto: Axel Green
På sin hemsida visar Nordiska golv upp resultatet av renoveringen. Foto: Axel Green

Arbetaren har kontaktat LO:s presstjänst för en kommentar från förbundsledningen om hur de ser på att företaget, vars anställdas villkor så drastiskt avviker från kollektivavtalet tillåtits ingå i leverantörskedjan. Skriftligt svar på den direkta frågan lämnas av Peter Forsström, som inte ingår i förbundsledningen, men ansvarar för fastighetsfrågor på LO. 

”Huvudentreprenaden gavs byggbolaget Gärahovs Bygg efter sedvanlig upphandling. Gärahovs Bygg och samtliga underleverantörer fick under upphandlingen uppvisa giltigt kollektivavtal samt referenser, bifogar kollektivavtalet för Stockholm Nordiska Golv och Bygg AB”, skriver Peter Forsström.

Han förklarar att kontrollen av existerande avtal skedde ”gentemot byggfacken” och att innan arbete påbörjades så utfördes även kontroll företagens registrerings- och F-skattebevis och att skatter och sociala avgifter betalats på ett korrekt sätt. Under byggperioden genomförde också byggfacken två oannonserade kontroller av arbetsmiljön och att all närvarande personal hade giltiga id06-kort. Det framgår inte av LO:s svar huruvida Nordiska Golv specifikt kontrollerats. Utöver denna kontroll ska byggledningen också ha kontrollerat samma saker en gång i veckan. 

Peter Forsström, ansvarig för fastighetsfrågor på LO
Peter Forsström, ansvarig för fastighetsfrågor på LO Foto: LO

”Ingen av besöken från byggfacken kunde påvisa några oegentligheter.”, skriver Peter Forsström”.

Tre år innan renoveringsarbetet inleddes avslöjade Byggnadsarbetaren att företaget hade anställt papperslösa, som fått jobba tio timmar eller mer, helg som vardag och sedan lurats på delar lönen. Men att företaget hade en tveksam inställning till Byggnads avtal som tecknats med bolaget 2008 innan det startade om med tillägget ”och Bygg” i namnet. 2011 stämde fackförbundet bolaget i Arbetsdomstolen tre gånger, två av stämningarna gällde flera fall av kollektivavtalsbrott. Parterna förlikades i samtliga fall.  

Men företagets tvister med Byggnads slutade inte där. Under åren har problemen fortsatt och Byggnads har haft flera ärenden med medlemmar som jobbat enligt de kollektivavtalsvidriga villkoren på företaget. 

– Jag hade ett ärende där för kanske fem, sex år sedan. De vägrade betala ut lön för en kille innan jag påvisade att han hade jobbat där, säger Bertil Tunefalk, ombudsman på Byggnads i Stockholm som i dag driver ett nytt ärende mot företaget.

Arbetaren ställer frågan till Peter Forsström på LO om det säger något om läget på svensk arbetsmarknad att ett ett företag med denna historia ändå kan jobba i LO-borgen. Men eftersom LO inte själva upptäckt att företaget brutit mot några regler under arbetet hos dem, är det en fråga han avstår ifrån att kommentera.

”Allmänt kan inte vi på något sätt kommentera vad som skett på andra arbetsplatser från nämnda företag. LO och LO-förbunden verkar för ordning och reda på arbetsmarknaden för att säkra schysta villkor på jobbet, att aktivt bekämpa arbetslivskriminalitet och missbruk av osund konkurrens.”

Men Emil Boss, som även är extern ledarskribent på Arbetaren, tycker inte att det svaret räcker. Med den logiken är det helt ok att missköta sig överallt annars, så länge det inte sker på LO:s bygge, resonerar han. Han anser inte heller att det kan uteslutas att de som utförde arbetet i LO-borgen hade korrekta villkor utifrån två kontroller under två års arbete. 

– Detta sätter fingret på problematiken. Varje beställare ser bara till sina egna icke-fungerande kontroller och bryr sig inte om att de skänker pengar rakt ned i arbetslivskriminella ägares fickor. Just det problemet gör att LO:s kamp för drägliga arbetsvillkor i byggbranschen inte går något vidare, säger Emil Boss. 

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Ge bort granskning i jul

Starta en prenumeration – få sex månader att ge bort

 

Klicka här för att stänga rutan