Utrikes #8/2021

Stora protester mot abortlag i Polen

Den röda blixten har blivit en symbol i Polen för rätten till abort. De senaste dagarna har stora demonstrationer ägt rum i städer runt om i landet i protest mot beslutet.
Foto: Czarek Sokolowski/TT

Protesterna fortgår i Polen efter att landet infört ett nästan heltäckande förbud mot abort. Tusentals har gått ut på gatorna och nya demonstrationer väntas under helgen.

Det var på onsdagen som den polska regeringen godkände den kritiserade abortlagen som landets konstitutionsdomstol fastslog i en dom i höstas. Abort tillåts framöver endast vid graviditet efter våldtäkt, incest eller om moderns liv är i fara.

Polen har även tidigare haft en av de mest restriktiva abortlagstiftningarna i Europa. Den nya lagstiftningen innebär att även abort av foster med allvarliga eller dödliga skador ska förbjudas.

Färre än 2 000 lagliga aborter görs varje år i Polen och cirka 98 procent av dessa handlar om just fosterskador, rapporterar BBC.

Beskedet har utlöst omfattande protester runt om i hela landet. På torsdagskvällen samlades tusentals i Warszawa för att protestera, trots de restriktioner som gäller till följd av coronapandemin. Många av demonstranterna bar munskydd med en symbol föreställande en röd blixt, en symbol för rätten till abort i Polen.

Foto: PrivatJustyna Samolińska, Arbetarinitiativet
Foto: Privat
Justyna Samolińska, Arbetarinitiativet

Justyna Samolińska är aktiv i den polska syndikalistiska fackföreningen IP, Arbetarinitiativet. Hon menar att det nu blir viktigt att förstå att proteströrelsen involverar kvinnor över hela landet, också i småstäderna.

– I internationell media har vi framförallt sett bilder från demonstrationerna i Warszawa men protesterna pågår över hela landet, inte enbart i huvudstaden. Det är viktigt att förstå att det här ämnet engagerar många kvinnor oavsett politisk tillhörighet, också i småstäder där Lag och rättvisa har makten.

Hon menar att polisvåldet varit omfattande under demonstrationerna.

– Det är extraordinärt för att vara Polen. Jag har aldrig sett polisens vara så våldsam tidigare och det tycks bara eskalera, säger hon.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Ge bort granskning i jul

Starta en prenumeration – få sex månader att ge bort

 

Klicka här för att stänga rutan