Utrikes #58/2020

Maktkamp när Polen backar från konvention mot kvinnovåld

Tusentals protesterade i Warszawa mot Polens planer på att lämna istanbulkonventionen. Flera demonstranter klädde sig som kvinnorna i den dystopiska tv-serien "Handmaids Tale". Foto: Czarek Sokolowski/TT

Polens justitieministern gjorde förra veckan ett utspel och sade att landet planerar att lämna Istanbulkonventionen mot kvinnovåld. Nu anordnas feministiska protester över hela landet. – Det här är både del av en global kampanj mot jämställdhet och en lokal maktkamp, säger sociologen Elżbieta Korolczuk till Arbetaren.

Det var Polens justitieminister Zbigniew Ziobro, som företräder det ultrakonservativa partiet Solidarna Polska inom Polens högerkoalitionsregering, som i helgen sade att en begäran om utträde från Istanbulkonventionen skulle skickas till arbets- och familjedepartementet.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga