Utrikes #29/2020

Corona: Aborträtten åter under attack i Polen

En kvinna deltar på cykel i en socialt distanserad bilprotest mot de planerade abortinskränkningarna i Polen. Foto: Czarek Sokolowski/AP/TT

I Polen ska en striktare abortlagstiftning diskuteras i det polska parlamentet i veckan. Samtidigt omöjliggör coronaviruset gatuprotester. – Det som hindrat tidigare lagförslag är de massiva protesterna, nu kommer de inte kunna ske i fysisk form, säger Katarina Bergehed, sakkunnig på Amnesty.

I Polen ska ett lagförslag som skulle göra landets redan hårda abortlagstiftning ännu striktare diskuteras i det polska parlamentet i veckan. Katarina Bergehed, sakkunnig om kvinnors rättigheter samt sexuella och reproduktiva rättigheter på Amnesty Sverige, berättar att i Polen är abort endast tillåtet vid specifika omständigheter.

Exempelvis efter en våldtäkt, om kvinnans hälsa hotas av graviditeten eller vid allvarliga fosterskador. Det är ett ett förbud om abort vid den senare omständigheten som aktualiserats. Utöver detta kommer även ett förslag om att kriminalisera sexualundervisning att tas upp i parlamentet.

– Det här är gamla förslag som drivits länge, som plockas upp igen. Tidigare har regeringen backat efter massiva gatudemonstrationer. Nu när befolkningen isoleras i hemmen är det enklare att få igenom lagförslagen utan protester på gatorna, säger Katarina Bergehed.

Det som hindrat tidigare lagförslag är de massiva protesterna, nu kommer de inte kunna ske i fysisk form.

Katarina Bergehed, sakkunnig om kvinnors rättigheter samt sexuella och reproduktiva rättigheter på Amnesty Sverige
Foto: Tova Jertfelt Katarina Bergehed, sakkunnig på Amnesty Sverige
Foto: Tova Jertfelt
Katarina Bergehed, sakkunnig på Amnesty Sverige

Den polska nationalkonservativa regeringen ledd av Lag och rättvisa (PiS) har försökt få igenom liknande propositioner tidigare. Under 2016 möttes ett förslag om att totalförbjuda abort av massdemonstrationer. Den så kallade Czarny protest, ”den svarta protesten”, samlade hundratusentals kvinnor på gatorna. En proteströrelse liknande den är inte möjlig i dagsläget då regeringen förbjudit större sammankomster till följd av coronaviruset. 

– Det som hindrat tidigare lagförslag är de massiva protesterna, nu kommer de inte kunna ske i fysisk form. Däremot har digitala protester som #protestathome på Twitter initierats av kvinnor i Polen för att sätta press på makthavarna, säger Katarina Bergehed.

– Den polska regeringen borde satsa på att skydda medborgarnas hälsa, inte underminera den. Går lagen igenom kommer det påverka kvinnors rätt att bestämma över sina kroppar, liv och reproduktion, säger hon.

Under tisdagen demonstrerade polska kvinnor i sina bilar, för fri abort.. Foto: Czarek Sokolowski/AP/TT
Under tisdagen demonstrerade polska kvinnor i sina bilar, för fri abort.. Foto: Czarek Sokolowski/AP/TT

I samband med att det polska parlamentet förbereder sig för att diskutera förslaget har hundra icke-statliga organisationer skrivit under ett ett upprop för att få europeiska regeringar att agera för att garantera tillgängligheten till säker abort samtidigt som pandemin pågår. 

De vill bland annat att tidig medicinsk abort ska kunna göras hemifrån för att minska smittorisken, något som nyligen införts i Storbritannien, samt att abort ska erkännas som nödvändig sjukvård som inte kan ställas in och att åtgärder som säkerställer en säker abort under pandemin vidtas.

Även i USA syns attacker på aborträtten. Guvernören i delstaten Texas gett order om att all icke nödvändig sjukvård, vilket abort inkluderats i, ska ställas in under coronapandemin. Beslutet motiveras med att sjukvårdens resurser ska fokuseras på coronapatienter.

Även i delstaterna Mississippi, Ohio, Arkansas, Alabama, Tennessee och Oklahoma har försök gjorts för att införa abortrestriktioner under pandemin. Enligt NY Times är det bara Texas som fått igenom restriktionerna. I resterande delstater som försökt förbjuda eller begränsa rätten till abort har besluten hävts i domstol. Besluten kan däremot komma att förändras framöver.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga