Signerat #42/2022

Längtan efter ett eget hem

Odessa Fardipour är frilansjournalist. Foto: Privat, Tomas Oneborg/TT

“Hemmet är för många en fast och trygg punkt i en oviss och orolig värld. Det är en plats där man kan komma hem, koppla av och fly undan omvärldens krav. Vad som dock kan låta som en blygsam frihet är för många bara en avlägsen dröm.” Odessa Fardipour om bostadsmarknaden i Sverige och att behöva vänta mer än halva livet på att få ett förstahandskontrakt.

Längtan efter att få se mitt namn på dörren höll mig vaken i 15 år. Och när jag väl stod i trappuppgången i full färd med att låsa upp dörren till min alldeles egna hyresrätt, började hjärtat bulta utanför kroppen. Det var ett monumentalt ögonblick i mitt 34-åriga liv. Efter 15 år i Stockholms bostadskö, var den gamla arbetarbostaden från 40-talet i rött tegel min. Inga fler avslag och inga fler hopplösa visningar. Det var som att jag vunnit livets största vinst. 

Men nu när berusningen lagt sig kan jag med nyktra ögon konstatera att jag att jag inte alls har vunnit. Istället har jag har betalat dyrt med min ungdom, min tid, mina relationer, min ekonomi och med min mentala hälsa. Att känna att livet börjar vid 34 när man köat sedan 19 års ålder, det är ingen vinst, det är bara ledsamt. 

Hemmet är för många en fast och trygg punkt i en oviss och orolig värld. Det är en plats där man kan komma hem, koppla av och fly undan omvärldens krav. Vad som dock kan låta som en blygsam frihet är för många bara en avlägsen dröm. 

Har man inget hem och saknar en handpenning till en dyr lägenhet, då blir det svårt. Lever man i ett samhälle som ratar fasta anställningar till förmån för tillfälliga tjänster så blir det svårt att ta lån. Och det blir ännu svårare att leva upp till bostadsförmedlingens stränga krav på fast inkomst.

Är man dessutom beroende av sina föräldrars generositet eller tvingas lägga alla sina resurser på överprisade andrahandshyror, då är man inte fri. Har man dessutom bara stått några år i bostadskön då är man körd.

Enligt Hyresgästföreningen senaste rapport ”Unga vuxnas boende”, bor 200 000 personer mellan 20-27 kvar hemma mot sig egen vilja. Rapporten visar också att fler än var tredje ung person tvekar inför att bilda familj eller flytta till en annan ort till följd av läget på bostadsmarknaden.

Enligt Hyresgästföreningen senaste rapport ”Unga vuxnas boende”, bor 200 000 personer mellan 20-27 kvar hemma mot sig egen vilja. Rapporten visar också att fler än var tredje ung person tvekar inför att bilda familj eller flytta till en annan ort till följd av läget på bostadsmarknaden. En stor del vittnar också om utsatthet och säger att de upplevt trakasserier på bostadsmarknaden. 

Rapporten bekräftar alltså att det ofrivilliga hemmaboendet är högt. Och att den får stora konsekvenser på ens livsval och relationer. Att unga människor tvingas flytta ihop snabbare med sin partner än de tänkt, låter bli att separera eller skaffa barn är ett faktum.

Och det är inget bra recept för ett välmående och fungerande samhälle. Att unga personer upplever att bostadsbristen hindrat deras jobb eller studiekarriär är inte bara en individuell förlust. Det påverkar också samhällsekonomin när rörligheten på arbetsmarknaden hämmas av att unga inte kan flytta för jobb och studier. 

Men de nya nyproducerade hyresrätterna som nu byggs har också oerhört höga hyror. Hyror som långt ifrån alla har råd med. Som singelhushåll med krav på att ha en viss summa kvar efter betald hyra kan det bli en slitsam ekvation. 

Visst, det byggs mer och det byggs fler bostäder. Men de nya nyproducerade hyresrätterna som nu byggs har också oerhört höga hyror. Hyror som långt ifrån alla har råd med. Som singelhushåll med krav på att ha en viss summa kvar efter betald hyra kan det bli en slitsam ekvation. 

Vi lever i ett land som till skillnad från många andra länder premierar en individualistisk kultur. Ett land där självständighet och oberoende värderas högt av både samhället och de som lever i den. Mot bakgrund av dessa premisser blir det ännu mer akut för unga personer att få rätt förutsättningar till att skaffa en egen bostad. 

Att lämna föräldrahemmet och skapa sitt eget hem är en viktig del i processen att bli vuxen. Att få leva, utvecklas, göra misstag och lära sig nya saker innanför hemmets trygga väggar ska vara en tillgänglig dröm, inte komma som en sen lotterivinst i livet. 

.  

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Ge bort granskning i jul

Starta en prenumeration – få sex månader att ge bort

 

Klicka här för att stänga rutan