Inrikes #33/2021

Hård kritik mot polisen efter protester mot skogsskövling

Klimataktivister blockerar en väg i protest mot Sveaskog
Protesterna mot statliga Sveaskogs skövling av renbetesmarkerna i norra Sverige fortsätter. Foto: Extinction Rebellion.

Polisen får nu hård kritik efter ingripandet vid tisdagens protest mot statliga Sveaskogs skövling av renbetesmarker utanför Gällivare.
– Helt plötsligt finns det massor av polisresurser i norra Norrlands inland, men när någon skjuter våra renar så har de inte tid att utreda brotten, säger renskötaren Henrik Andersson från det nybildade nätverket Skogsupproret till Arbetaren.

En person sitter fortfarande anhållen efter tisdagens protester mot statliga Sveaskogs skogsavverkning vid ett renbetesområde utanför Gällivare. 

Det var tidigt på tisdagsmorgonen som klimataktvister, renskötare och medlemmar i flera samebyar i området samlades vid renbetesmarkerna i Paharova utanför Gällivare för att försöka stoppa statliga Sveaskogs avverkningsmaskiner. Polis kom snabbt till platsen och ska, enligt Svt, ha släpat bort demonstranterna från platsen. 

– Vi tycker själva att insatsen som vi hade planerat i god tid innan aktionen blev lyckad. Vi lyckades både garantera yttrandefriheten för de som demonstrerade samtidigt som vi förhindrade brott, säger lokalpolisområdeschef i östra Norrbotten, Lars Öberg, till Arbetaren.

Samtidigt får han och hans kollegor hård kritik för sitt agerande. Henrik Andersson är renskötare från Gällivare skogssameby och en av de som ligger bakom tisdagens protester genom det nybildade nätverket Skogsupproret. Han säger till Arbetaren att polisen betedde sig brutalt.

– Det känns lite 1600-tal där vi skogssamer skulle utrotas. Polisen eldade exempelvis upp en av våra näverkåtor och lät ingen av oss vara kvar på platsen för att filma. Helt plötsligt finns det massor av polisresurser i norra Norrlands inland, men när någon skjuter våra renar så har de inte tid att utreda brotten, säger Henrik Andersson.

– Som jag uppfattar det handlade det om ett tält som stod placerat på den enskilda vägen, som ägs av Sveaskog, och vi blev tvungen att riva det. Om det sedan eldades eller inte kan jag inte svara på, säger Lars Öberg vid polisen.

Han bekräftar dock att en av de gripna aktivisterna, som vägrade flytta på sig för polisen, fortfarande under onsdagseftermiddagen sitter anhållen misstänkt för egenmäktigt förfarande.

Henrik Andersson menar att statens skogsbruk får förödande konsekvenser för både klimatet, renskötseln i området och ekosystemet och att de därför valt att försöka stoppa Sveaskogs maskiner.

– Skövlingen av gammelskog drabbar inte bara oss renskötare utan det påverkar alla oss som bor här uppe och det måste få ett slut nu. Det går helt enkelt inte längre. Vi måste tänka på kommande generationer för industrins profit kommer aldrig gå att mätta, säger Henrik Andersson.

Sedan tidigare har flera organisationer som exempelvis Greenpeace och Naturskyddsföreningen gett sitt stöd till de många samebyar i norra Sverige som protesterar mot Sveaskogs avverkning i och runt de värdefulla renbetesmarkerna.

Trots att polisen, enligt aktivisterna, gick hårt fram under tisdagens protester har medlemmarna i Skogsupproret inga planer på att ge upp kampen.

– Vi har flera olika planer och strategier för hur vi ska gå vidare med det här. För skövlingen måste få ett stopp. Staten utarmar våra naturresurser, säger Henrik Andersson.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984