Inrikes #9/2020

Hot och hat mot samer efter Girjas-domen

Förra veckan kom domen som ger Girjas sameby i Lappland full rätt att bestämma över jakt- och fiskerättigheterna i området. Foto: Anders Wiklund/TT

Hat och hot har strömmat in mot landets samer efter förra veckans uppmärksammade dom i det så kallade Girjas-fallet. Polisen i Norrbotten har påbörjat en handfull utredningar efter de anmälningar som hittills kommit in.

Efter domen förra veckan, som ger Girjas sameby i Lappland full rätt att bestämma över jakt- och fiskerättigheterna i området, har polisen i Norrbotten fått in en handfull anmälningar om hot, ofredanden och hets mot folkgrupp.

På flera anonyma diskussionsforum på nätet är stämningen hetsig och hatfull. Kommentarer som ”Själviska jävla as är vad ni är, hoppas ni inser att ni startat krig nu” och ”kör ihjäl alla renar ni vill” har skapat stor oro bland mång av landets samer.

Enligt Lars-Ola Jannok som är ordförande i Baste sameby har hatet mot samer eskalerat sedan förra veckans dom. I en intervju med nyhetsbyrån TT berättar han om hur han i dagarna mötte en bilist med nedvevad ruta.

– Han sa: ”Kommer du hit med dina renar så skjuter vi dem, jag har redan skjutit sju stycken. Och träffar jag på er ensam i skogen så skjuter jag dig också”. Jag blev väldigt rädd, säger Lars-Ola Jannok till TT.

Polisen säger i ett uttalande att de lokaliserat de hittills inkomna anmälningarna till norra Lappland, Kiruna och Gällivare. Utredningar har påbörjats och polisen uppmanar även fler att anmäla om de utsätts.

– Den här domen är uppmärksammad, en nationell angelägenhet. Det är förväntat att folk reagerar, men det är inte okej med hot och hat. Man kan förvånas över hur elaka människor är i det här. Det är ett brott mot mänskliga rättigheter, att inte få vara den man är eller att bli kränkt därför, säger Emma Lindberg som är gruppchef för utredningarna vid polisen i norra Lappland till Sveriges Radio.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Ge bort granskning i jul

Starta en prenumeration – få sex månader att ge bort

 

Klicka här för att stänga rutan