Inrikes #7/2020

Historisk dom: samebyn vann mot staten

I torsdags meddelade Högsta domstolen domen i det uppmärksammade målet mellan staten och Girjas sameby. Girjas sameby vann tvisten mot staten. Foto: Anders Wiklund/TT

Girjas sameby vann den historiska tvisten mot svenska staten och får nu ensamma bestämma om och jakt- och fiskerättigheter i området. Det meddelade Högsta domstolen under torsdagsmorgonen.

– Det här är en stor och historisk dag som vi kommer att minnas länge. Vi är så många som jobbat och lagt ned mycket känslor i det här, säger Åsa Larsson Blind som är förbundsordförande i Svenska samernas riksförbund till Arbetaren.

Kampen har pågått länge. Det var redan 2009 som samebyn, som till största del ligger i Gällivare kommun, tillsammans med Svenska Samernas Riksförbund lämnade in en stämningsansökan mot den svenska staten för att klarlägga vem som egentligen äger rättigheterna till jakt och fiske i området. 2016 dömde Gällivare tingsrätt till samernas fördel men staten överklagade domen och den infekterade frågan gick, efter en tur i Hovrätten, vidare till Högsta domstolen.

Det här är en stor och historisk dag som vi kommer att minnas länge.
Åsa Larsson Blind, förbundsordförande för Svenska Samernas Riksförbund

På torsdagsmorgonen kom till slut domen där Hovrätten menar att samerna nu har ensamrätt att förfoga över jakt- och fiskerättigheterna  i området.

Jenny Wik Karlsson
Jenny Wik Karlsson Foto: Svenska Samernas Riksförbund

– För många av oss som varit med hela vägen har det varit en lång process, så just nu känner man sig ganska tom. Men det är klart att det samtidigt känns väldigt bra att Högsta domstolen ger oss rätt fullt ut. Det är en stor framgång, inte minst för samebyn, säger Jenny Wik Karlsson som är verksamhetschef och förbundsjurist vid Svenska Samernas Riksförbund till Arbetaren.

Hon förklarar samtidigt att utgångspunkten hela tiden har varit att vinna målet mot staten och att de nu ska sätta sig ner för att analysera utfallet djupare. I domstolens lokaler på Riddarholmen i centrala Stockholm jublades det på många håll. Intresset för frågan, som nu kan komma att kasta om hela det nationella systemet med jakt- och fiskerättigheter,  har varit stort.

– Det känns fantastiskt att vara vid vägs ände i rättsprocessen. Nu återstår arbetet med att hantera det här och det kommer att bli nog så krävande, säger Matti Matti Blind Berg som är ordförande i Girjas sameby till Sveriges Radio Norrbotten.

Samerna i Girjas har under hela processen menat att fjälljaktsreformen från 1993 inneburit att betydligt fler människor börjat röra sig i fjällen för att jaga och fiska, något som stört renskötseln i området. Det har sedan dess varit länsstyrelserna som säljer jakt- och fiskekort i fjällen. Högsta domstolens beslut, som väntas bli prejudicerande, kan nu komma att påverka även andra delar av fjällvärlden.

Högsta domstolen, som var eniga i sitt beslut, slår i och med domen fast att det främst inte är rennäringslagen som ger samebyn rätt att ensam bestämma över jakt- och fiskerätten. I stället menade domstolen att det är en historisk praxis som ger samerna rätt då de sedan urminnes tider bestämt över jakten i området.

Svenska staten ska nu ersätta samebyn med drygt fem miljoner kronor för rättegångskostnaderna.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Ge bort granskning i jul

Starta en prenumeration – få sex månader att ge bort

 

Klicka här för att stänga rutan