Inrikes #95/2020

Kommunal och IF Metall hoppar på kritiserad las-deal

Veli-Pekka Säikkälä, avtalssekreterare IF Metall, Martin Wästfelt, ordförande i PTK:s förhandlingschefsgrupp, Mattias Dahl, vice vd Svenskt Näringsliv och Johan Ingelskog, avtalssekreterare Kommunal i samband med en digital presskonferens efter att Kommunal och IF Metall hoppar på las-överenskommelsen som Svenskt Näringsliv och PTK tecknat tidigare. De fyra begär nu av regeringen att överenskommelsen genomförs. Foto: Jessica Gow/TT

LO:s motståndslinje är bruten. Kommunal och IF Metall hoppar på tjänstemännen och näringslivets las-överenskommelse. Enligt IF Metall råder full uppslutning inom förbundet, trots den ihärdiga interna kritiken. Flera andra förbund inom LO är fortsatt kritiska.

Enigheten inom LO att säga nej till las-överenskommelse som tjänstemännen genom PTK och arbetsköparna i Svenskt Näringsliv sagt ja till är nu totalt knäckt. Detta efter att, inte bara IF Metall utan även Kommunal, på fredagen meddelade att de hoppar på som enskilda förbund.

– Jag vågar kalla det en historisk framgång när vi nu för första gången på flera decennier förändrar las på ett sätt som stärker tryggheten på arbetsmarknaden för medlemmarna i Kommunal. Därmed är denna överenskommelse ett stort steg framåt för jämställdheten, säger Tobias Baudin, förbundsordförande i ett pressmeddelande.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984