Inrikes #85/2020

”Kniv i ryggen på LO inte möjlig utan IF Metall”

Eva Nordmark går fram emot en talarstol på en presskonferens. Till höger i bild är IF Metallaren Jan-Olov Karlsson inklippt.
Jan-Olov Karlsson från IF Metallklubben på Volvo lastvagnar kallar det faktum att regeringen går vidare med överenskommelsen för en "kniv i ryggen på LO". Foto: Amir Nabizadeh/TT, Andreas Nilsson, Axel Green Montage: Arbetaren

Innan chockbeskedet att regeringen kör över LO:s nej till den uppgörelse som nu ska bli lag klev IF Metall ut och sade sig själva vilja ansluta. ”Att sätta kniven i ryggen på LO” hade, enligt den kritiska IF Metallaren Jan-Olov Carlsson, inte varit möjligt utan det egna fackets utspel. Regeringens beslut är ”ett svek mot svensk fackföreningsrörelse och Sveriges arbetare”, säger han.

Regeringens besked att de väljer att köra över LO:s officiellt eniga nej till slutbudet i las-förhandlingen och ändå gå vidare med det som ”parternas förslag” var chockartad för många inom fackorganisationen. Till och med för en luttrad kritiker som Jan-Olov Carlsson, ordförande för IF Metallklubben på Volvo Lastvagnar i Umeå. Han beskriver sig som bestört.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984