Inrikes #85/2020

Splittrade LO-reaktioner om regeringens las-besked

Foto: Brian Predstrup, Pappers, Axel Green Montage: Arbetaren

Regeringen meddelar att de går vidare med att göra den överenskommelse, som LO ratade men PTK och Svenskt Näringsliv godkände, till lag. Men trots att nejet från LO var enigt är nu reaktionerna splittrade. Medan bland andra IF Metall välkomnar det, ser Pappers beslutet som ett svek. Det officiella LO-svaret är avvisande, men inte utan öppningar.

Regeringen går vidare med att göra lag av den överenskommelse med Svenskt Näringsliv om anställningstryggheten som tjänstemännen tackat ja till. Men överenskommelsen förkastades av LO och för bara en vecka skrev sju förbundsordförande en debattartikel, i vilken de förklarade att om regeringen skulle gå vidare med tjänstemännens överenskommelse med arbetsgivarna, skulle det vara ”en krigsförklaring”. 

– Att politiken går in och tar den här uppgörelsen till intäkt att göra försämring för LO-förbundens medlemmar är inte ok. Det tycker vi är en krigsförklaring, sade Mikael Johansson, Målarnas förbundsordförande och en av undertecknarna till Arbetaren innan regeringens besked. 

När det nu ändå bara en vecka senare blev just så besvaras det av Pappers ordförande, även han undertecknare av debattartikeln, med bestörtning, som ett svek. 

– Det är ett skit, helt enkelt. Jag kan inte förstå hur regeringen kan besluta rätt emot vad en enig LO-styrelse gjort. Vi har sagt nej till den, säger Pontus Georgsson.

Johan Lindholm, Byggnads ordförande även han en av undertecknarna, skriver på Twitter:

”Det var ett enigt LO som förkastade budet från Svenskt Näringsliv. Det är sorgligt att Socialdemokratiska arbetarepartiet hellre väljer att lyssna på Centerpartiet än på LO-medlemmarna,” skriver han.

Men bilden av enigheten får sig en rejäl törn av det faktum att ovanstående ingång inte delas av alla LO-förbunden. Medan både Handels och Livs är lättade över att regeringens egen utredning, den av bland andra LO utskällda, så kallade Toijer-utredningen, uttrycker Livs förståelse.

– Det är bra att regeringen inte går vidare med Toijer-utredningens förslag. Vi sa nej till Svenskt Näringslivs slutbud, men jag kan förstå att regeringen hellre går vidare med det som utgångspunkt, säger Eva Guovelin, förbundsordförande för Livsmedelsarbetareförbundet till tidningen Arbetet. 

Från IF Metall, som tidigare i veckan gått ut med att de övervägde att själva, trots LO:s nej, ansluta sig till tjänstemännens överenskommelse med arbetsköparna var mottagandet välkomnande.

”Regeringens besked om LAS är välkommet. Den dåliga statliga utredningen skjuts äntligen i sank. IF Metall vill delta i samtal mellan politiken och parterna, för att vara med och påverka hur kommande lagstiftning utvecklas”, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson som själv röstade nej i LO-styrelsen.

Trots den uppenbart disparata inställningen inom LO meddelade senare på torsdagen LO:s ordförande avfärdande.

– Vi säger absolut nej till las-utredningen. Och fortsatt nej till slutbudet från Svenskt Näringsliv och PTK som är för dåligt när det gäller anställningstrygghet, säger LO:s ordförande Susanna Gideonsson till Arbetet.

Men hennes senare upprepning av ordet ”ensidig överenskommelse” lämnade en liten öppning till regeringen. 

– Vi har tagit tydlig ställning. Överenskommelsen kan aldrig bli ensidig grund för en lagstiftning, sade hon till tidningen.

När LO-styrelsen där alla förbundens ordförande ingår enhälligt sade nej verkade januariavtalets öppning att låta arbetsmarknadens parter, det vill säga LO, TCO, SACO och Svenskt Näringsliv, att själva utforma ett lagförslag stängd. Men trots att halva den fackliga parten sade bestämt nej, kallar regeringen ändå överenskommelsen som ”parternas förslag”.

”Socialdemokraternas verkställande utskott har ställt sig bakom att en förändring av anställningsskydd och omställning ska ske utifrån parternas överenskommelse, i stället för den så kallade Toijer-utredningen”, skrev statsminister Stefan Löfven på Facebook på onsdagsmorgonen.

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S), beklagade på torsdagen att bara en av två fackliga parter skrivit under och sade senare till Arbetet att hon inte tänkte lämna ”LO:s 1,4 miljoner medlemmar i sticket”

Men från regeringens samarbetspartier Liberalerna och Centerpartiet hålls trycket uppe. Båda partiledarna vidhåller att någon förändring av överenskommelsen mellan tjänstemännen i PTK och arbetsköparna i Svenskt Näringsliv för att blidka LO inte är aktuell.

”Vi kommer inte att acceptera att den part som inte mäktade med att förhandla ända in i mål, LO, får någon fördel utöver den överenskommelse som träffats. Det är den överenskommelse om arbetsrätten som inkommer – inte något annat – som vi i det läget kommer att gå vidare med. Det LO krävde och inte fick i genom i partsöverenskommelsen kommer de inte få i genom nu heller”, skriver Nyamko Sabuni på twitter.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984