LO säger nej till las-bud

Ingen las-överenskommelse om las på fredagen. LO sade på fredagen nej till slutbudet i förhandlingar med arbetsköparna om förändringar i anställningsskyddet.

Inrikes
LO-ordföranden Susanna Gideonsson vid en presskonferens i LO-huset på fredagen. LO-styrelsen säger nej till las-förslaget.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Efter förhandling till sent på torsdagsnatten säger LO nej till slutbudet i förhandlingarna med arbetsköparna i Svenskt Näringsliv om en uppgörelse om förändrat anställningsskydd.

– LO:s styrelse har enhälligt beslutat att rekommenderda LO:s representantskap att förkasta förslaget, sade LO:s ordförande Susanna Gideonsson på fredagens pressträff.

Enligt SVT ska tjänstemännen i PTK ha sagt ja, men i och med LO:s nej blir det ingen heltäckande uppgörelse som skulle kunna ersätta regeringens utrednings förslag. Men på en rak fråga om det innebär att LO slutligt lämnat förhandlingsbordet ger Susanna Gideonsson inget konkret besked.

– Vi stänger aldrig dörren för förhandling i de här frågorna. Vi har gjort ett ordentligt försök och det lyckades inte, sade Susanna Gideonsson.

Men enligt kommunals ordförande Tobias Baudin sker en återupptagen förhandling ”när himlen ramlar ned”.

– Jag ser det som omöjligt att vi ska kunna förhandla vidare i den här frågan nu, säger Tobias Baudin till SVT efter pressträffen.

Nu lovar både han och Susanna Gideonsson att fortsätta kampen för att las-utredningens förslag på ny lag om anstälningsskydd aldrig blir verklighet.

Svenskt näringsliv beklagar beskedet.

– Det är djupt beklagligt att det inte blev en överenskommelse. Förhandlingarna har varit konstruktiva och det har funnits ett samförstånd i förhandlingsrummet, säger Svenskt Näringslivs vice vd Mattias Dahl i ett pressmedelande