Inrikes #81/2020

LO säger nej till las-bud

LO-ordföranden Susanna Gideonsson vid en presskonferens i LO-huset på fredagen. LO-styrelsen säger nej till las-förslaget. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ingen las-överenskommelse om las på fredagen. LO sade på fredagen nej till slutbudet i förhandlingar med arbetsköparna om förändringar i anställningsskyddet.

Efter förhandling till sent på torsdagsnatten säger LO nej till slutbudet i förhandlingarna med arbetsköparna i Svenskt Näringsliv om en uppgörelse om förändrat anställningsskydd.

– LO:s styrelse har enhälligt beslutat att rekommenderda LO:s representantskap att förkasta förslaget, sade LO:s ordförande Susanna Gideonsson på fredagens pressträff.

Enligt SVT ska tjänstemännen i PTK ha sagt ja, men i och med LO:s nej blir det ingen heltäckande uppgörelse som skulle kunna ersätta regeringens utrednings förslag. Men på en rak fråga om det innebär att LO slutligt lämnat förhandlingsbordet ger Susanna Gideonsson inget konkret besked.

– Vi stänger aldrig dörren för förhandling i de här frågorna. Vi har gjort ett ordentligt försök och det lyckades inte, sade Susanna Gideonsson.

Men enligt kommunals ordförande Tobias Baudin sker en återupptagen förhandling ”när himlen ramlar ned”.

– Jag ser det som omöjligt att vi ska kunna förhandla vidare i den här frågan nu, säger Tobias Baudin till SVT efter pressträffen.

Nu lovar både han och Susanna Gideonsson att fortsätta kampen för att las-utredningens förslag på ny lag om anstälningsskydd aldrig blir verklighet.

Svenskt näringsliv beklagar beskedet.

– Det är djupt beklagligt att det inte blev en överenskommelse. Förhandlingarna har varit konstruktiva och det har funnits ett samförstånd i förhandlingsrummet, säger Svenskt Näringslivs vice vd Mattias Dahl i ett pressmedelande

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Hallå  👋

Vill du läsa senaste numret av vårt låsta Månadsmagasin gratis på webben? Skriv upp dig på nyhetsbrevet så skickar vi det på mejlen.

Nyhetsbrevet innehåller:

✔ Senaste rubrikerna två gånger i veckan

✔ Utvalda reportage på söndagar