Inrikes #17/2020

Böter för nazistiskt våld under Almedalen

Medlemmar i Nordiska motståndsrörelsen i samband med deras tal vid Hamnplan i Visby under politikerveckan i Almedalen 2018. Foto: Henrik Montgomery/TT

Två 25-åriga män, då tillhörande nazistorganisationen Nordiska Motståndsrörelsen, döms till dagsböter för misshandel respektive främjande av flykt. Detta efter att 2018 ha knuffat en kvinna till marken under Almedalen. Den ena är tidigare dömd för attacken i Kärrtorp 2013.

Två män, båda 25 år och idag tillhörande nazistsekten Nordisk Styrka, döms för en attack mot en kvinna under Almedalsveckan på Gotland 2018. Den ena av dem döms till dagsböter för misshandel för att ha knuffat kvinnan till marken så att hon slog i huvudet i stenläggningen. Mannen är sedan tidigare är dömd för våldsamt upplopp vid attacken mot den antirasistiska demonstrationen i Stockholmsstadsdelen Kärrtorp 2013, rapporterar tidningen Expo.

Arbetaren har tidigare rapporterat om åtalet och  attacken som skedde i samband med en spontan mindre demonstration mot nazisternas närvaro i Almedalen den 4 juli. Den dömde mannen störtade då fram till en av kvinnorna, slet en regnbågsflagga ur hennes hand och knuffade henne hårt till marken. En polisman på plats ingrep, men då störtade ytterligare två nazister fram och försökte frita den gripne. Tingsrätten dömer en av dessa till dagsböter för främjande av flykt.

De båda dömda männen tillhörde vid tillfället Nordiska motståndsrörelsen, NMR, men har därefter anslutit till utbrytargruppen Nordisk Styrka, skriver tidningen.

Samtidigt åtalas ytterligare en tidigare medlem ur NMR för att ha misshandlat en förbipasserande i samband med prideparaden i Skövde i september förra året. Enligt vittnesuppgifter ska den åtalade 24-åriga mannen ha slagit offret i ansiktet och sedan fortsatt sparka denna i ansiktet och bröstet när han föll till marken. Den misshandlade mannen fördes till sjukhus och diagnosticerades med hjärnskakning, sprucken läpp, brutet finger och smärtor i rygg och bröst.

Den åtalade åtalas också för två fall av brott mot ordningslagen i samband med två NMR-aktioner, men nekar till brott. Han är tidigare dömd för att ha rusat in på plan under en TV-sänd tennismatch i Båstad och skrikit ”hell seger”, rapporterar Expo.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga