Stor mobilisering efter nazistattack

Attacken mot barnfamiljer har väckt både ilska och oro bland de boende i områdena runt Kärrtorp i södra Stockholm. Men framför allt märks nu ett engagemang som aldrig förr. På söndag planeras en ny manifestation mot nazism och rasism på förortstorget längs tunnelbanans linje 17.

Inrikes
Från söndagens demonstration i Kärrtorp innan den attackerades av nazister.
Foto: TT

Det hann inte gå mer än två dygn efter attacken innan flera gångtunnlar, skolbyggnader och bostadshus återigen klottrades ned med nazistiska symboler. Samtidigt ökar också motståndet bland de boende. I matbutikerna, på förskolorna och i kollektivtrafiken pratar folk om det som hände och arrangörerna av manifestationen, nätverket Linje 17 mot rasism, är överväldigade av allt stöd de fått.

– Responsen har varit helt otrolig. Det är så många som vill hjälpa till och organisera sig, flera har aldrig sysslat med politik förr, säger Therese från Linje 17 mot rasism när Arbetaren pratar med henne dagen efter nazisternas attack.

Nu väntas söndagens manifestation bli betydligt större, på evenemangets Facebooksida hade på onsdagen nära 10 000 personer anmält att de kommer. Dessutom har flera solidaritetsmanifestationer annonserats runt om i landet för att visa sitt stöd för de boende i Kärrtorp och för att protestera mot rasismen.

– Vi vill att barnen ska känna sig säkra på torget igen och att vuxna som kanske blev skrämda ska känna att torget är deras, säger Therese och berättar att kampen mot nazism bara är en del av den lokala organiseringsvåg som de senaste åren svept över Stockholms förorter.

I grannområdet Bagarmossen har ideella krafter på kort tid gått ihop för att genomföra en loppmarknad som en del i ett solidaritetsprojekt för människor som tvingas tigga ute i vinterkylan. Pengar och kläder samlas in till behövande. När ett hyreshus brann i stadsdelen Skarpnäck, längst ut efter linje 17, i november förra året organiserade människor sig för att samla in allt från kläder och mat till medicin och leksaker åt de drabbade. Nätverket Linje 17 bedriver även fotbollsskola för barn och kämpar mot utförsäljningen av allmännyttan i området.

Nu läggs dock mycket fokus på söndagens manifestation och via sociala medier har spridningen blivit enorm. Folk efterlyser sprejburkar för att måla över naziklottret och andra frågar hur de kan bidra med annat.

– Det är verkligen helt fantastiskt. Vi går man ur huse med allt från barnfamiljer, ungdomar till mormödrar för det här. Det är verkligen vanliga förortsbor som samlas för att protestera mot nazisterna säger Therese, som med anledning av den hotbild som ändå finns mot arrangörerna inte vill uppge sitt efternamn.