Inrikes #88/2018

Nazister åtalas efter misshandel i Almedalen

Bild från politikerveckan i Almedalen i Visby i somras. Mångfaldsparaden passerar en NMR-manifestation. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Två aktivister från den militanta nazistsekten Nordiska Motståndsrörelsen åtalas nu efter brott som ska ha begåtts i samband med Almedalsveckan på Gotland i somras. Männen är sedan tidigare dömda för bland annat misshandel, hets mot folkgrupp och våldsamt motstånd.

Nordiska Motståndsrörelsen, NMR, fick stor uppmärksamhet i samband med deras deltagande i Almedalsveckan på Gotland i somras. På flera filmer syns bland annat hur nazisterna stör möten och oprovocerat attackerar människor på gatorna i Visby.

Nu åtalas två personer, bägge i 20-årsåldern. Den ena ska enligt åtalat ha attackerat en kvinna som protesterade mot nazisternas aktiviteter med en regnbågsflagga. När polis kom till platsen ska den andre försökt hjälpa sin kompis att fly.

De båda männen åtalas för misshandel respektive försök till främjande av flykt. I åtalet står också att motivet för misshandeln var att ”kränka kvinnan eller annan grupp av personer på grund av sexuell läggning”.

Männen är sedan tidigare dömda för bland annat misshandel, hets mot folkgrupp och våldsamt motstånd.

NMR satsade stora resurser på Almedalsveckan inför valet. Trots detta tappade de sina få inkuppade mandat och fick inte fler än 0,03 procent av rösterna i riksdagsvalet. Det är färre än till exempel partierna Direktdemokratierna och Djurens parti. Valet beskrevs även inom organisationen som en besvikelse.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Ge bort granskning i jul

Starta en prenumeration – få sex månader att ge bort

 

Klicka här för att stänga rutan