Inrikes #62/2019

NMR splittras – Klas Lund bildar ny nazistgrupp

Klas Lund har knutit till sig en lång rad före detta NMR-aktivister som bland annat Emil Hagberg, Anders Rydberg och Haakon Forwald i den nya nazistorganisationen Nordisk styrka. Foto av Nordisk styrkas webbpresentation: Arbetaren

Nu splittras nazistiska Nordiska motståndsrörelsen – flera kända namn går till nybildade Nordisk styrka. ”Plötsligt kommer det en ny grupp som placerar sig ännu längre ut på den radikala skalan och som tycker att NMR har liberaliserats. Det kan naturligtvis skapa en dynamik där grupperna vill vissa sig tuffa, inte bara i ord”, säger Jonathan Leman, researcher på Expo, till Arbetaren.

Sedan valet förra hösten har missnöjet pyrt inom nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR. Organisationen storsatsade på att komma in i kommunfullmäktige i Ludvika, Kungälv och Boden men lyckades ingenstans få tillräckligt med röster för ett kommunalt mandat.

I riksdagsvalet fick den nazistiska sekten inte mer än 0,03 procent av rösterna och blev mindre än exempelvis Djurens parti och Kristna Värdeparitet. Detta trots stor uppmärksamhet i media och flertalet utåtriktade aktiviteter.

Arbetaren har tidigare rapporterat om slitningarna inom rörelsen och nu står det alltså klart att flera av de mest framträdande medlemmarna brutit sig ut och bildat en ny organisation, som de valt att kalla Nordisk styrka.

Ledare är grundaren av NMR, Klas Lund. Han tvingades bort från sin centrala roll organisationen 2015 när den nuvarande ledaren Simon Lindberg tog över. Klas Lund är dömd för en lång rad uppmärksammade brott, bland annat dråp, rån och grovt vapenbrott, och är en av de senaste 30 årens mest profilerade svenska nazister.

Han var bland annat under en tid i början av 1990-talet ledare för det militanta nazistnätverket Vitt Ariskt Motstånd, VAM.

Vid sin sida har Klas Lund nu knutit till sig en lång rad andra välkända före detta NMR-aktivister som bland annat Emil Hagberg, Anders Rydberg och Haakon Forwald.

På Nordisk styrkas egen nylanserade hemsida skriver organisationen att de kommer att analysera och omvärdera tidigare strategier och arbetsmetoder samt att utveckla och tillämpa nya.

Många av de så kallade kärnaktivisterna som blev beordrade att jobba med valkampanjen trodde nog inte själva att de skulle lyckas, och det är främst bland dem man ser avhopp till den här nya gruppen.

Jonathan Leman, researcher, Expo

Enligt Jonathan Leman, som är researcher på tidningen Expo och som länge granskat den svenska vit makt-miljön, kom inte splittringen särskilt oväntat.

– Vi har ju sett de här interna konflikterna komma. Det har bland annat handlat om Simon Lindbergs ledarskap och hur han velat bredda organisationen. NMR var självsäkra och trodde på minst ett mandat i Ludvika, vilket de inte fick. Många av de så kallade kärnaktivisterna som blev beordrade att jobba med valkampanjen trodde nog inte själva att de skulle lyckas, och det är främst bland dem man ser avhopp till den här nya gruppen, säger Jonathan Leman.

Enligt honom har medlemmarna i Nordisk styrka och kretsen kring Klas Lund en mer elitistisk syn på sig själva. Det tycks främst vara nyckelpersoner från NMR:s lokalavdelningar, så kallade nästen, som anslutit sig till den nybildade gruppen.

Många befarar nu att detta kan leda till en konkurrenssituation inom den svenska naziströrelsen vilket i sin tur kan trappa upp våldsaktionerna.

– NMR har ju bitit sig fast vid nationalsocialismen. Plötsligt kommer det en ny grupp som placerar sig ännu längre ut på den radikala skalan och som tycker att NMR har liberaliserats. Det kan naturligtvis skapa en dynamik där grupperna vill vissa sig tuffa, inte bara i ord. Men det är så klart ett hårt slag mot NMR:s organisation att det sker en utbrytning, säger Jonathan Leman.

Han tror också att NMR kan komma att tappa flera av sina medlemmar, inte bara till Nordisk styrka.

– Det kan ju bli så att många tröttnar på interna stridigheter och bara lägger av, säger Jonathan Leman.

Så sent som förra veckan kunde Arbetaren rapportera om att den fascistiska organisationen Nordisk ungdom lägger ned sin verksamhet. I samband med nedläggningen uppmanade NMR-ledaren organisationens medlemmar att ansluta sig till Nordiska motståndsrörelsen.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga