Inrikes #60/2019

Nordisk ungdom lägger ned verksamheten

Nordisk ungdom har varit en liten organisation men har under åren genomfört aggressiva aktioner som skapat stora rubriker. På bilden en manifestation i Stockholm arrangerad av Nordisk ungdom 2018 på 300-årsdagen av Karl XII:s dödsdag. Fredrik Persson/TT

Den fascistiska organisationen Nordisk ungdom lägger ned sin verksamhet. Samtidigt pågår splittringar i vit makt-organisationen Nordiska motståndsrörelsen som vissa menar kan leda till att en ännu mer våldsinriktad, nationalistisk grupp växer fram.

Det var i fredags förra veckan som Nordisk ungdom annonserade att de lägger ned sin verksamhet. Enligt egen utsago tillåts organisationen bland annat inte hyra lokaler, banker stänger ned deras konton och medlemmar sparkas från sina arbeten.

– Jag tror att en anledning till att de lägger ned är att de inte lyckats locka till sig nya anhängare, säger Anders Dalsbro, reporter på stiftelsen Expo.

Enligt Anders Dalsbro har organisationen kretsat runt ett fåtal personer under flera år och retoriken de använder i meddelandet om nedläggning är inget som förvånar honom.

– Det är en röd tråd genom hela vit makt-rörelsen att man ser sig som utsatt för repressioner från myndigheter, rättsväsendet och politiska motståndare, säger Anders Dalsbro.

Det är en röd tråd genom hela vit makt-rörelsen att man ser sig som utsatt för repressioner från myndigheter, rättsväsendet och politiska motståndare.
Anders Dalsbro, reporter på stiftelsen Expo

Nordisk ungdom bildades i januari 2010 av personer som tidigare varit aktiva i Nationaldemokratisk ungdom. På organisationens konstituerande möte fastställdes, enligt Expo, att de bland annat ska ”föra en hård och kompromisslös kamp mot ­sionismen”. Organisationen har förnekat förintelsen och bland annat utfört en aktion där de hällde grisblod på monumentet vid Raoul Wallenbergs torg i Stockholm.

Organisationen har varit liten men har under åren genomfört aggressiva aktioner som skapat stora rubriker. Bland annat år 2017 när gruppen attackerade ensamkommande ungdomar från Afghanistan som sittstrejkade på Mynttorget i Stockholm. Samma år ställde sig aktivister i Nordisk ungdom framför pridetåget i Stockholm men en homofobisk banderoll.

Samtidigt som Nordisk ungdom lägger ned pågår en splittring i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR. Tidigare ledaren Klas Lund har lämnat NMR för att starta en ny, ännu mer radikal organisation. Splittringen beror på ideologiska och strategiska motsättningar inom NMR, där nuvarande ledaren Simon Lindberg vill bredda organisationen och locka till sig fler medlemmar medan Klas Lund vill ha en radikalare inriktning.

– De profiler som verkar lämna är aktivister med ett stort våldskapital, som framför allt representerat ett mer militant NMR. Om de samlas i en ny grupp finns risken att de positionerar sig som en mer våldsam grupp, säger Anna Fröjd, projektledare på Stiftelsen Expo.

– Det finns också en risk att de som är kvar i NMR kommer ta till mer extrema metoder för att tillbakavisa kritik om liberalisering inom organisationen, säger hon.

I samband med Nordisk ungdoms nedläggning har NMR uppmanat organisationens aktivister att söka sig till NMR.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984