Vid förra veckans årsstämma röstade den svenska klädjätten H&M:s aktieägare nej till förslaget om att införa levnadslöner för de textilarbetare som syr företagets kläder. Detta trots ett sex år gammalt löfte.
H&M är ett av världens ledande klädföretag och förra årets vinst landade på hela 16 miljarder kronor. Vid förra veckans årsstämma hade solidaritetsorganisationen Clear Clothes Campaign, CCC, som äger en liten andel aktier, lagt fram ett förslag om att vinsten skulle gå till att införa levnadslöner, det vill säga löner som täcker bostad, mat, sjukvård och kläder, för de omkring 850 000 textilarbetare som syr kläderna åt någon av H&M:s många underleverantörer.
Förslaget röstades dock ned av aktieägarna vid stämman.
Tidigare i veckan rapporterade Arbetaren om hur H&M mörkat siffror på antalet sparkade textilarbetare i Bangladesh. Något som tidningen Arbetet var först med att avslöja.
Både löner och arbetsvillkor på H&M:s fabriker i framför allt Asien har under många år beskrivits som undermåliga och anställda hos många av företagets underleverantörer har flera gånger gått ut i strejk de senaste åren.