Inrikes #38/2019

Aktieägarna röstade nej till levnadslöner

H&M är ett av världens ledande klädföretag och förra årets vinst landade på hela 16 miljarder kronor. Foto: Tijana Martin/TT

Vid förra veckans årsstämma röstade den svenska klädjätten H&M:s aktieägare nej till förslaget om att införa levnadslöner för de textilarbetare som syr företagets kläder. Detta trots ett sex år gammalt löfte.

H&M är ett av världens ledande klädföretag och förra årets vinst landade på hela 16 miljarder kronor. Vid förra veckans årsstämma hade solidaritetsorganisationen Clear Clothes Campaign, CCC, som äger en liten andel aktier, lagt fram ett förslag om att vinsten skulle gå till att införa levnadslöner, det vill säga löner som täcker bostad, mat, sjukvård och kläder, för de omkring 850 000 textilarbetare som syr kläderna åt någon av H&M:s många underleverantörer.

Förslaget röstades dock ned av aktieägarna vid stämman.

Tidigare i veckan rapporterade Arbetaren om hur H&M mörkat siffror på antalet sparkade textilarbetare i Bangladesh. Något som tidningen Arbetet var först med att avslöja.

Både löner och arbetsvillkor på H&M:s fabriker i framför allt Asien har under många år beskrivits som undermåliga och anställda hos många av företagets underleverantörer har flera gånger gått ut i strejk de senaste åren.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga