Utrikes #37/2019

H&M bekräftar avskedanden efter strejk

Linne tillverkat för H&M i Bangladesh. Lokala fackförbund i Bangladesh kräver att myndigheterna ingriper och utreder de ”godtyckliga avskedandena” som skett på H&Ms klädfabriker i landet. Foto: David Goldman/TT

Den svenska klädjätten H&M har försökt att mörka siffran på de över 2 000 textilarbetare som avskedades hos en av företagets underleverantörer i Bangladesh. Bakgrunden är vinterns strejk för högre löner där minst 7 500 arbetare fick sparken och sedan svartlistades.

Det är tidningen Arbetet som i dagarna kan avslöja H&M:s mörkande av siffror. Efter att tiotusentals textilarbetare i vintras gick ut i strejk för högre löner och bättre arbetsvillkor på klädfabrikerna i Bangladesh sparkades minst 7 500 av dem. Flera av dem svartlistades och har nu svårt att hitta nya jobb.

Lokala fackförbund och internationella människorättsorganisationer har krävt att myndigheterna ingriper och utreder de ”godtyckliga avskedandena”.

Minst 2 181 av de sparkade arbetarna var, enligt Arbetet, anställda hos en underleverantör till den svenska klädjätten H&M. Siffror som företaget försökt att mörka.

Men när nätverket Clean Clothes Campaign, CCC, i samband med H&M:s årsstämma den 7 maj ställde frågor till företaget bekräftar de siffrorna.

Faktum kvarstår att de här arbetarna i huvudsak tillverkar kläder åt H&M. Länken är mycket mer direkt än vad företaget vill erkänna.
Neva Nachtigal, kampanjstrateg på CCC till Arbetet

CCC och flera andra solidaritetsorganisationer kräver att H&M och andra liknande företag som köper sina kläder från Bangladesh ska försöka påverka sina underleverantörer för att de sparkade arbetarna både ska få ekonomisk kompensation och sina anställningar tillbaka.

– Precis som när det gäller frågan om lönerna säger H&M att: ”Vi är inte arbetsgivare, vi kan inte kontrollera det”. Det är ett oärligt argument och bara en konsekvens av hur H&M valt att organisera leverantörskedjan. Faktum kvarstår att de här arbetarna i huvudsak tillverkar kläder åt H&M. Länken är mycket mer direkt än vad företaget vill erkänna, säger Neva Nachtigal som är kampanjstrateg på CCC till Arbetet.

Näst efter Kina är Bangladesh världens största klädproducent. Lönerna i landet är låga och arbetsvillkoren beskrivs ofta som fruktansvärda.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Världen har ögonen på svenskars stöd för PKKs syriska grenar i Rojava. Men hur mycket vet du om PKK, PYD och YPG? Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu så får du ett samlat paket av Rojava-rapportering och upplåsta reportage direkt i brevlådan.

Klicka här för att stänga