Inrikes #28/2019

Veiddeke portar 08 Betonghåltagning

En skylt på stängslet till en byggarbetsplats talar om att tillträde för obehöriga inte är tillåtet Foto: Fredrik Sandberg/TT

Efter Arbetarens avslöjande – nu sätts 08 betonghåltagning upp på byggjätten Veidekkes röda lista. Effekten är att det nu måste ske ett misstag för att 08 Betonghåltagning ska kunna anlitas på något av Veidekkes eller dess dotterföretags byggen.

Arbetaren erfar att företaget 08 Betonghåltagning tills vidare stängs ute från alla byggjätten Veidekkes projekt. Detta efter beslut i Veidekke etiska råd att sätta upp företaget på röda listan. Beslutet innebär att så länge 08 Betonghåltagning är rödlistade, krävs det ett misstag för att de ska anlitas av byggjätten, som är Sveriges femte största.

– Som jag förstått det har man tagit uppgifterna i media på största allvar, säger en källa inom Veidekke-koncernen.

Det officiella budskapet från Veidekkes kommunikationsavdelning är dock förteget. Företaget vill inte kommentera uppgifterna på annat sätt än genom ett skriftligt uttalande.

”Veidekke arbetar aktivt för att bidra till en sund byggbransch med god affärsetik, säkra arbetsplatser och rättvisa villkor för alla arbetstagare. Det gör vi bland annat genom egeninitiativ som underleverantörer i max två led, leverantörsbedömningar och egna stickkontroller. Vi kommenterar inte specifika fall av leverantörsbedömningar.”

Men flera källor inom Veidekke bekräftar för Arbetaren att en intern undersökning inleddes efter tidningens avslöjande om arbetsvillkoren på 08 Betonghåltagning. Bland annat har anställda fått arbeta dygnslånga pass och utföra hälsofarligt bilningsarbete i strid med arbetsmiljöverkets föreskrifter.

Uppgifterna befanns så allvarliga att det etiska rådet beslutade om rödmarkering och att arbetet nu inletts med att avveckla rådande samarbete.

Företaget arbetar bland annat just nu i dotterföretaget Arconas leverantörsled vid bygget av ett nytt ögonsjukhus i Solna. Enligt Arbetarens källor har företagets framtid i projektet nu begränsat till mellan någon dag till ett par veckor. Sedan är det stopp.

Arconas Vd Peter Kvist kommenterade uppgifterna om företaget med att lova undersöka och om uppgifterna kunde bekräftas kasta ut dem från företagets byggen och Veidekkes. När Arbetaren nu når honom är han dock mindre frispråkig.

– Vi tittar lite grann på det, men kommer inte kommentera enskilda leverantörsbedömningar, säger Peter Kvist.

Enligt vd:n är bedömningar om rödlistning något som görs i koncernen centralt. Någon mer information kan han inte lämna ut, säger han.

Det är jättemånga företag av våra medlemmar som inte jobbar med varandra. Man väljer sina leverantörer utifrån det som verkar säkrast för sitt eget varumärke.
Tomas Weiss, BI:s arbetsrättschef och biträdande förhandlingschef

08 Betonghåltagning är medlemmar i BI, Sveriges Byggindustrier, en arbetsköparorganisation som nu också företräder företaget i konflikten med de anställdas fack Stockholms LS av SAC. Att företaget nu bedöms för komprometterat för Veidekke att anlita finner Tomas Weis, BI:s arbetsrättschef och biträdande förhandlingschef oproblematiskt.

Tomas Weis, arbetsrättschef och biträdande förhandlingschef, Sveriges Byggindustrier. .

– Det är jättemånga företag av våra medlemmar som inte jobbar med varandra. Man väljer sina leverantörer utifrån det som verkar säkrast för sitt eget varumärke, säger han.

Vid ett tidigare tillfälle avböjde Tomas Weis att kommentera den inspelning som avslöjade hur ledande företrädare på 08 Betonghåltagning planerade att straffa en anställd med farligt bilningsarbete. Nu har han själv hört den, men avböjer alltjämt att kommentera den med mer än att han anser den vara olovlig.

Ett av BI:s kriterier för medlemskap är att medlemsföretagen följer kollektivavtalet. Ser du något problem att företräda bolaget efter de uppgifter som framkommit? 

Jag ser bara problem med företag som inte följer vår uppförandekod och som inte ställer upp bakom budskapet om en sund byggbransch, säger Tomas Weis.

Är det inte rätt tydligt att de inte gör det då?

– Det är en sak som ytterst svensk domstol måste bedömma. Allt som påstås vara fel måste prövas i domstol, säger han.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984