Arbetaren har tidigare avslöjat hur de anställda i 08 Betonghåltagning arbetat dygnspass och utfört hälsofarligt bilningsarbete i strid med Arbetsmiljöverkets föreskrifter.
Företaget har anlitats som underentreprenörer på flera prestigefyllda byggen i Stockholmsområdet. Ett av dem är bygget av nya S:t Eriks Ögonsjukhus i Solna, tvärs över gatan från det skandaldrabbade Nya Karolinska.
Du kunde se damm i luften. Jag har svårt att andas utan mask.
Stipe Filipovic, en av arbetarna på bygget av S:t Eriks Ögonsjukhus
Nu visar dokument och vittnesmål från anställda att även här bedrev företaget arbete med betongbilning i strid med Arbetsmiljöverkets rekommendationer. Under en knapp arbetsvecka skedde det dessutom utan ansiktsmask trots höga halter av kvartsdamm.
– Du kunde se damm i luften. Jag har svårt att andas utan mask. Det känns tungt och gör ont att andas efter ett tag, men de kanske är vana. Jag vet att man kan dricka mjölk för att det ska kännas bättre, säger Stipe Filipovic, en av dem som arbetade på bygget.
En tumregel är att om det är synligt damm i luften, och man bearbetar kvartshaltigt material som betong, så kan man vara relativt säker på att det är över gränsvärdet.
Jens Åhman, enhetschef på Arbetsmiljöverket
Ögonsjukhuset är, tillsammans med Nya Karolinska, en del av Region Stockholms planerade forsknings- och vårdkomplex. Byggnationen ansvarar företaget Arcona för.
Men Arbetarens granskning av deras underleverantör, företaget 08 Betonghåltagning, visar att arbetarna som uppfört byggnaden själva riskerat att en dag återvända som patienter.
– En tumregel är att om det är synligt damm i luften, och man bearbetar kvartshaltigt material som betong, så kan man vara relativt säker på att det är över gränsvärdet, säger Jens Åhman, chef för enheten för kemi, mikrobiologi och toxikologi på Arbetsmiljöverket.
Enligt Arbetsmiljöverket ska en arbetsköpare som utför arbetet först se till att det finns tekniska hjälpmedel som suger ut dammet, alternativt spruta vatten så att dammet binds. Enligt Arbetarens källor fanns det visserligen utsug, men det hjälpte inte.
Sågning och handbilning i betongen fyllde luften med damm, ett damm som för de som exponeras regelbundet kan leda till en rad olika sjukdomar såsom silikos, även kallad stendammslunga.
– En kille från Arcona sade efter några dagar till att de här killarna borde ha masker och ringde till 08 Betonghåltagning. Men det kom inga masker så då stoppade de arbetet och då kom en kille med masker, säger Arbetarens källa.
Arbetaren har tidigare avslöjat hur de anställda i 08 Betonghåltagning jobbat dygnspass med att utföra hälsofarligt bilningsarbete i strid med Arbetsmiljöverkets föreskrifter.
På ögonsjukhuset skedde arbetet på reguljär arbetstid, däremot stod betongföretagets anställda och bilade med en handmaskin i upp till fem timmar om dagen. Det är enligt Byggnads arbetsmiljöombudsman omöjligt att göra om man ska följa Arbetsmiljöverkets föreskrifter. Efter max en timmes bilning om dagen börjar kroppen ta skada.
Även om Arcona fick de anställda att sätta på sig masker efter en knapp arbetsvecka var det ingen som kommenterade de långa arbetstiderna med bilningsmaskinen. Arbetstider som bekräftas av dokument Arbetaren tagit del av.
– Jag jobbade tre till fyra timmar per dag. En annan kille stod i som minst fyra timmar, som en maskin. Ingen sade något om det, de bara frågade när vi trodde att vi skulle vara klara, säger Stipe Filipovic.
Arbetaren har sökt Irene Svenonius som är finansregionråd (M) och ordförande för Region Stockholms styrelse. Via sin pressansvariga meddelar hon att styrelsen behöver mer tid för att utreda omständigheterna, men lovar att återkomma med svar under nästa vecka.
Här kan du läsa hur Arconas vd och 08 Betonghåltagnings vd bemöter uppgifterna.
Fotnot: Stipe Filipovic heter egentligen något annat.
Uppdatering: Här kan du läsa hur Region Stockholms styrelseordförande bemöter uppgifterna.