Artikel 1 av 3

Företag med usla villkor anlitas vid sjukhusbygge

Utan skyddsmask och med damm i luften utfördes arbete av 08 Betonghåltagning på Region Stockholms bygge av S:t Eriks Ögonsjukhus. De farligt långa passen med bilning som Arbetaren rapporterat om tidigare förekom också vid sjukhusbygget. Håltagarna riskerar därmed allvarliga skador.

Inrikes
S:t Eriks Ögonsjukhus flyttar till nybyggda lokaler i Hagastaden nästa år. Under byggets gång har håltagare jobbat under villkor som kan ge bestående skador. Bild från NKS, Nya Karolinska Solna, Hagastaden och Life City.
Foto: Lars Pehrson/TT

Arbetaren har tidigare avslöjat hur de anställda i 08 Betonghåltagning arbetat dygnspass och utfört hälsofarligt bilningsarbete i strid med Arbetsmiljöverkets föreskrifter.

Företaget har anlitats som underentreprenörer på flera prestigefyllda byggen i Stockholmsområdet. Ett av dem är bygget av nya S:t Eriks Ögonsjukhus i Solna, tvärs över gatan från det skandaldrabbade Nya Karolinska.

Du kunde se damm i luften. Jag har svårt att andas utan mask.
Stipe Filipovic, en av arbetarna på bygget av S:t Eriks Ögonsjukhus 

Nu visar dokument och vittnesmål från anställda att även här bedrev företaget arbete med betongbilning i strid med Arbetsmiljöverkets rekommendationer. Under en knapp arbetsvecka skedde det dessutom utan ansiktsmask trots höga halter av kvartsdamm.

– Du kunde se damm i luften. Jag har svårt att andas utan mask. Det känns tungt och gör ont att andas efter ett tag, men de kanske är vana. Jag vet att man kan dricka mjölk för att det ska kännas bättre, säger Stipe Filipovic, en av dem som arbetade på bygget.

En tumregel är att om det är synligt damm i luften, och man bearbetar kvartshaltigt material som betong, så kan man vara relativt säker på att det är över gränsvärdet.
Jens Åhman, enhetschef på Arbetsmiljöverket

Ögonsjukhuset är, tillsammans med Nya Karolinska, en del av Region Stockholms planerade forsknings- och vårdkomplex. Byggnationen ansvarar företaget Arcona för.

Men Arbetarens granskning av deras underleverantör, företaget 08 Betonghåltagning, visar att arbetarna som uppfört byggnaden själva riskerat att en dag återvända som patienter.

– En tumregel är att om det är synligt damm i luften, och man bearbetar kvartshaltigt material som betong, så kan man vara relativt säker på att det är över gränsvärdet, säger Jens Åhman, chef för enheten för kemi, mikrobiologi och toxikologi på Arbetsmiljöverket.

Enligt Arbetsmiljöverket ska en arbetsköpare som utför arbetet först se till att det finns tekniska hjälpmedel som suger ut dammet, alternativt spruta vatten så att dammet binds. Enligt Arbetarens källor fanns det visserligen utsug, men det hjälpte inte.

Sågning och handbilning i betongen fyllde luften med damm, ett damm som för de som exponeras regelbundet kan leda till en rad olika sjukdomar såsom silikos, även kallad stendammslunga.

– En kille från Arcona sade efter några dagar till att de här killarna borde ha masker och ringde till 08 Betonghåltagning. Men det kom inga masker så då stoppade de arbetet och då kom en kille med masker, säger Arbetarens källa.

Region Stockholm anlitar Arcona för bygget av S:t Eriks Ögonsjukhus, och Arcona anlitar i sin tur 08 Betonghåltagning.
Foto: Axel Green

Arbetaren har tidigare avslöjat hur de anställda i 08 Betonghåltagning jobbat dygnspass med att utföra hälsofarligt bilningsarbete i strid med Arbetsmiljöverkets föreskrifter.

På ögonsjukhuset skedde arbetet på reguljär arbetstid, däremot stod betongföretagets anställda och bilade med en handmaskin i upp till fem timmar om dagen. Det är enligt Byggnads arbetsmiljöombudsman omöjligt att göra om man ska följa Arbetsmiljöverkets föreskrifter. Efter max en timmes bilning om dagen börjar kroppen ta skada.

Även om Arcona fick de anställda att sätta på sig masker efter en knapp arbetsvecka var det ingen som kommenterade de långa arbetstiderna med bilningsmaskinen. Arbetstider som bekräftas av dokument Arbetaren tagit del av.

– Jag jobbade tre till fyra timmar per dag. En annan kille stod i som minst fyra timmar, som en maskin. Ingen sade något om det, de bara frågade när vi trodde att vi skulle vara klara, säger Stipe Filipovic.

Arbetaren har sökt Irene Svenonius som är finansregionråd (M) och ordförande för Region Stockholms styrelse. Via sin pressansvariga meddelar hon att styrelsen behöver mer tid för att utreda omständigheterna, men lovar att återkomma med svar under nästa vecka.

Här kan du läsa hur Arconas vd och 08 Betonghåltagnings vd bemöter uppgifterna.

Fotnot: Stipe Filipovic heter egentligen något annat.

Uppdatering: Här kan du läsa hur Region Stockholms styrelseordförande bemöter uppgifterna.

Artikel 2 av 3

08 Betonghåltagning: ”Hur länge folk bilar är upp till dem”

Enligt 08 Betonghåltagnings vd Joakim Lundström är ingen på företaget tvingad att jobba dygnspass, eller mer än fem minuter med bilningsmaskin. Jobbar de anställda längre pass så är det på eget bevåg, är budskapet.

Inrikes

Sedan förra veckan har Arbetaren försökt få 08 Betonghåltagning att bemöta uppgifterna om dygnspass och skadligt långa pass med bilningsmaskin.

Nu tar vd Joakim Lundström bladet från munnen och kommenterar uppgifterna om att de uppmanat anställda att bila i sju till åtta timmar i streck.

– Hur länge folk bilar är upp till de själva. Ingen på det här företaget tvingar någon till att bila i mer än fem minuter om dagen. Vad finns det för vinning att pressa någon att bila åtta timmar i streck? säger Joakim Lundström.

Det är ingen som blir tvingad att bila. Det känns bara som påhittade saker.
Joakim Lundström, vd för 08 Betonghåltagning

Har ni inte ett arbetsmiljöansvar?

– Vi åker inte ut och kollar på varenda jobb de gör. Blir de påvisade att jobba är det av beställaren. Det är inte vi som gör det för fem öre. Det är ingen som blir tvingad att bila. Det känns bara som påhittade saker.

Har era anställda arbetat i nära dygnslånga arbetspass?

– Hur kan en kille jobba i 30 timmar? Vad tjänar vi på att en kille gör det? Det finns ju en risk att han kommer göra sig illa, svarar Joakim Lundström.

Vi har sett dokumentation på att ni betalat ut lön för arbetspass på nära ett dygn?

– Om det är så att någon jobbar mer än åtta timmar, ska vi då inte betala för att han jobbat? Jag har inte hört att någon jobbat 30 timmar. Får vi in en tidssedel är vi tvungna att betala.

Samtidigt har ni inte betalat övertids- eller ob-ersättning?

– Vi får ta det sedan. Det kommer bli domstolsförhandling om det här ändå, säger Joakim Lundström.

Artikel 3 av 3

Arcona: ”Stämmer det får de inte jobba för oss”

Nu reagerar Arcona på uppgifterna om sin underentreprenör 08 Betonghåltagnings hälsofarliga arbetsmetoder på Arconas bygge av S:t Eriks Ögonsjukhus. Vd Peter Kvist lovar att utreda frågan, och om de finner att uppgifterna stämmer är företaget inte längre välkommet på varken Arconas eller koncernen Veidekkes byggen.

Inrikes

Enligt dokument och vittnesmål till Arbetaren har anställda på 08 Betonghåltagarna utfört skadligt bilningsarbete utan ansiktsskydd på byggföretaget Arconas bygge i Solna utanför Stockholm.

Uppgifterna tillsammans med Arbetarens tidigare avslöjande om håltagningsföretaget får nu Arconas vd Peter Kvist att reagera.

– Det jag läst låter inte vidare värst bra. Beter de sig på det sättet är det oacceptabelt i vår värld. Ett sådant beteende vill vi inte vara delaktiga i, säger Peter Kvist.

Peter Kvist.
Foto: Arcona

Han säger att han personligen inte har detaljkunskap kring hur företaget har arbetat på Arconas bygge av nya S:t Eriks Ögonsjukhus, men bekräftar att det är ett företag som varit anlitat.

”Inom Arcona kompromissar vi aldrig med säkerheten”, står det att läsa på företagets hemsida. Men enligt Peter Kvist kan företaget inte hålla reda på hur varje enskild entreprenörs anställda jobbar under det dagliga arbetet.

– Vi står inte och tittar över axeln. Vi förlitar oss på att våra leverantörer sköter sitt arbete. Ser vi några felaktigheter säger vi ifrån, säger han.

Har ni inte arbetsmiljöansvaret över hela bygget?

– Det är klart vi har det. Vi har ju det övergripande arbetsmiljöansvaret på plats. Vi har inte arbetgivaransvar gentemot varje person. Det är de som tillhandahåller skyddsutrustning och ska följa rutinerna på bygget. Gör någon inte det så säger vi ifrån. Det är vårt ansvar, säger Peter Kvist.

Företag som inte hanterar medarbetarna schysst vill vi inte anlita och de kommer att bli spärrade i vårt register.
Peter Kvist, vd för Arcona

Påverkar uppgifterna om hur 08 Betonghåltagning skött arbetsmiljöarbetet ert förtroende för företaget?

– Om det som skrivs stämmer påverkas det. Då är det inget företag som vi kommer vilja jobba med. Företag som inte hanterar medarbetarna schysst vill vi inte anlita och de kommer att bli spärrade i vårt register. Vi försöker göra vårt för en sund bransch med konkurrens på lika villkor.

Hur går ni vidare nu?

– Jag måste ta kontakt med projektet och så får de titta lite djupare och se vad de gjort i detalj. Så här kan det inte vara, att de står och bilar mot regelverk och rekommendationer, säger Peter Kvist.

Om utredningen visar att företaget inte lever upp till arbetsmiljökraven kan det, enligt Peter Kvist, leda till att företaget inte bara portas från Arconas framtida byggen, utan också koncernföretaget Veidekke.

– Visar det sig att någon inte sköter sig får de inte jobba med oss eller Veidekke, säger han.