Inrikes #26/2019

08 Betonghåltagning: ”Hur länge folk bilar är upp till dem”

”Ingen på det här företaget tvingar någon till att bila i mer än fem minuter om dagen”, säger vd Joakim Lundström apropå Arbetarens avslöjande om farligt långa bilningspass. Foto: Skärmdump från 08 Betonghåltagnings hemsida

Enligt 08 Betonghåltagnings vd Joakim Lundström är ingen på företaget tvingad att jobba dygnspass, eller mer än fem minuter med bilningsmaskin. Jobbar de anställda längre pass så är det på eget bevåg, är budskapet.

Sedan förra veckan har Arbetaren försökt få 08 Betonghåltagning att bemöta uppgifterna om dygnspass och skadligt långa pass med bilningsmaskin.

Nu tar vd Joakim Lundström bladet från munnen och kommenterar uppgifterna om att de uppmanat anställda att bila i sju till åtta timmar i streck.

– Hur länge folk bilar är upp till de själva. Ingen på det här företaget tvingar någon till att bila i mer än fem minuter om dagen. Vad finns det för vinning att pressa någon att bila åtta timmar i streck? säger Joakim Lundström.

Det är ingen som blir tvingad att bila. Det känns bara som påhittade saker.
Joakim Lundström, vd för 08 Betonghåltagning

Har ni inte ett arbetsmiljöansvar?

– Vi åker inte ut och kollar på varenda jobb de gör. Blir de påvisade att jobba är det av beställaren. Det är inte vi som gör det för fem öre. Det är ingen som blir tvingad att bila. Det känns bara som påhittade saker.

Har era anställda arbetat i nära dygnslånga arbetspass?

– Hur kan en kille jobba i 30 timmar? Vad tjänar vi på att en kille gör det? Det finns ju en risk att han kommer göra sig illa, svarar Joakim Lundström.

Vi har sett dokumentation på att ni betalat ut lön för arbetspass på nära ett dygn?

– Om det är så att någon jobbar mer än åtta timmar, ska vi då inte betala för att han jobbat? Jag har inte hört att någon jobbat 30 timmar. Får vi in en tidssedel är vi tvungna att betala.

Samtidigt har ni inte betalat övertids- eller ob-ersättning?

– Vi får ta det sedan. Det kommer bli domstolsförhandling om det här ändå, säger Joakim Lundström.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga