Inrikes #26/2019

Arcona: ”Stämmer det får de inte jobba för oss”

"Jag måste ta kontakt med projektet och så får de titta lite djupare och se vad de gjort i detalj", säger Peter Kvist, vd för Arcona. Han säger att Arcona har ett övergripande arbetsmiljöansvar och inte kan anlita firmor som till exempel bilar mot regelverk och rekommendationer. Foto Bertil Ericson/TT

Nu reagerar Arcona på uppgifterna om sin underentreprenör 08 Betonghåltagnings hälsofarliga arbetsmetoder på Arconas bygge av S:t Eriks Ögonsjukhus. Vd Peter Kvist lovar att utreda frågan, och om de finner att uppgifterna stämmer är företaget inte längre välkommet på varken Arconas eller koncernen Veidekkes byggen.

Enligt dokument och vittnesmål till Arbetaren har anställda på 08 Betonghåltagarna utfört skadligt bilningsarbete utan ansiktsskydd på byggföretaget Arconas bygge i Solna utanför Stockholm.

Uppgifterna tillsammans med Arbetarens tidigare avslöjande om håltagningsföretaget får nu Arconas vd Peter Kvist att reagera.

– Det jag läst låter inte vidare värst bra. Beter de sig på det sättet är det oacceptabelt i vår värld. Ett sådant beteende vill vi inte vara delaktiga i, säger Peter Kvist.

Peter Kvist.
Peter Kvist. Foto: Arcona

Han säger att han personligen inte har detaljkunskap kring hur företaget har arbetat på Arconas bygge av nya S:t Eriks Ögonsjukhus, men bekräftar att det är ett företag som varit anlitat.

”Inom Arcona kompromissar vi aldrig med säkerheten”, står det att läsa på företagets hemsida. Men enligt Peter Kvist kan företaget inte hålla reda på hur varje enskild entreprenörs anställda jobbar under det dagliga arbetet.

– Vi står inte och tittar över axeln. Vi förlitar oss på att våra leverantörer sköter sitt arbete. Ser vi några felaktigheter säger vi ifrån, säger han.

Har ni inte arbetsmiljöansvaret över hela bygget?

– Det är klart vi har det. Vi har ju det övergripande arbetsmiljöansvaret på plats. Vi har inte arbetgivaransvar gentemot varje person. Det är de som tillhandahåller skyddsutrustning och ska följa rutinerna på bygget. Gör någon inte det så säger vi ifrån. Det är vårt ansvar, säger Peter Kvist.

Företag som inte hanterar medarbetarna schysst vill vi inte anlita och de kommer att bli spärrade i vårt register.
Peter Kvist, vd för Arcona

Påverkar uppgifterna om hur 08 Betonghåltagning skött arbetsmiljöarbetet ert förtroende för företaget?

– Om det som skrivs stämmer påverkas det. Då är det inget företag som vi kommer vilja jobba med. Företag som inte hanterar medarbetarna schysst vill vi inte anlita och de kommer att bli spärrade i vårt register. Vi försöker göra vårt för en sund bransch med konkurrens på lika villkor.

Hur går ni vidare nu?

– Jag måste ta kontakt med projektet och så får de titta lite djupare och se vad de gjort i detalj. Så här kan det inte vara, att de står och bilar mot regelverk och rekommendationer, säger Peter Kvist.

Om utredningen visar att företaget inte lever upp till arbetsmiljökraven kan det, enligt Peter Kvist, leda till att företaget inte bara portas från Arconas framtida byggen, utan också koncernföretaget Veidekke.

– Visar det sig att någon inte sköter sig får de inte jobba med oss eller Veidekke, säger han.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga