Inrikes #27/2019

Region Stockholm utreder betongfirmas arbetsvillkor

Region Stockholms styrelseordförande Irene Svenonius (M) säger att regionen ska ha seriösa leverantörer och underleverantörer som följer avtalsvillkor, lagar och regler. Foto: Adam Wrafter/TT

Arbetarna på 08 Betonghåltagning utförde hälsofarlig betongbilning på Region Stockholms projekt Nya S:t Eriks Ögonsjukhus. Nu säger regionstyrelsens ordförande Irene Svenonius att hon tar “uppgifterna på största allvar” och lovar utreda händelsen.

Tidigare i veckan kunde Arbetaren avslöja hur anställda vid 08 Betonghåltagning utfört hälsofarligt långa pass med bilningsmaskin vid bygget av nya S:t Eriks Ögonsjukhus i Hagastaden i Solna. Projektet är upphandlat av Region Stockholm och ögonsjukhuset, den största hyresgästen, är helägt av regionen.

Region Stockholm ska ha seriösa leverantörer som följer våra avtalsvillkor och de lagar och regler som gäller.
Irene Svenonius, styrelseordförande för Region Stockholm

Efter att ha tagit del av Arbetarens uppgifter kommenterar nu Irene Svenonius, finansregionråd (M) och ordförande för Region Stockholms styrelse.

– Region Stockholm ska ha seriösa leverantörer som följer våra avtalsvillkor och de lagar och regler som gäller. Det gäller förstås också för underleverantörer, säger Irene Svenonius i en skriftlig kommentar till Arbetaren.

08 Betonghåltagning är en av de många underleverantörer som är verksamma på bygget av S:t Eriks Ögonsjukhus. Företaget har avslöjats med att låta sin anställda jobba dygnslånga arbetspass. På sjukhusbygget skedde arbetet inom reguljär arbetstid, men i strid med arbetsmiljöföreskrifter.

Både tillämpade föreskrifter och Byggnads rekommendationer slår fast att handbilning i betong i mer än en timme per dag är både otillåtet och hälsofarligt. Trots detta stod företagets håltagare och handbilade i mellan tre och sex timmar om dagen. Under en knapp vecka skedde det dessutom utan andningsmask trots hälsofarligt kvartsdamm i luften.

Vi tar de här uppgifterna på största allvar och de följs upp inom ramen för avtalet.
Irene Svenonius, styrelseordförande för Region Stockholm

Nu lovar Region Stockholm att utreda händelsen.

– Vi tar de här uppgifterna på största allvar och de följs upp inom ramen för avtalet, fortsätter Irene Svenonius i sin kommentar.

Tidigare reagerade Peter Kvist, vd för Arcona som är huvudentreprenören bakom sjukhusbygget, på Arbetarens uppgift med att inleda en utredning kring uppgifterna. Om utredningen skulle visa att uppgifterna var korrekta var 08 Betonghåltagnings framtid som underentreprenör hotad, inte bara hos Arcona utan även hos moderbolaget Veidekke.

– Visar det sig att någon inte sköter sig får de inte jobba med oss eller Veidekke, sade Peter Kvist.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga