Inrikes #24/2019

Usla villkor trots avtal med Byggnads

Flera anställda på 08 Betonghåltagning vittnar om dygnslånga arbetspass utan sömn. Foto: Axel Green, Montage: Arbetaren

Dygnslånga arbetspass utan ersättning och skadligt långa pass med bilningsmaskiner. Det är ett par av villkoren för de utländska arbetarna på 08 Betonghåltagning i Södertälje, trots avtal med Byggnads. Flera källor uppger att reglerna för svenska och utländska arbetare skiljer sig åt på företaget.

Kollektivavtal med Byggnads och medlemskap i arbetsköparorganisationen Sveriges Byggindustrier ska vara en garant för drägliga arbetsvillkor och respekt för anställdas rättigheter. Men ord på papper är en sak, verkligheten för de utländska arbetarna på Södertäljebaserade företaget 08 Betonghåltagning är något annat.

– De försökte få mig att jobba mer än 30 timmar non-stop. I slutändan jobbade jag 20 timmar, hade sedan rast i fyra, och sedan ytterligare 14 timmar, säger Tigran Khaladze, som egentligen heter något annat.

Förutom vittnesmål från anställda har Arbetaren tagit del av röstinspelningar och dokument som målar upp en bild av företagets bristande respekt för arbetstidslagar och säkerhetsföreskrifter.

Flera anställda vittnar om dygnslånga arbetspass utan sömn, vilket är något som bekräftas av dokument tidningen tagit del av. En arbetare säger sig ha, tillsammans med flera arbetskamrater, ha arbetat i mer än 30 timmar i sträck med hård fysisk påfrestning.

Övertidsersättning, eller ersättning för arbete vid obekväm arbetstid, betalas inte heller alltid ut.

Vi skulle aldrig förhandla några sådana undantag för att såga en vägg. Undantagen är vid händelse av någon katastrof.
Ulf Kvarnström, arbetsmiljöombudsman på Byggnads

Arbetstidslagen slår fast att anställda måste få minst elva timmars sammanhållen ledighet under ett dygn. Nattarbete är generellt förbjudet. Lagen öppnar för överenskomna undantag i kollektivavtal, men enligt Ulf Kvarnström, arbetsmiljöombudsman på Byggnads, är något sådant undantag inte aktuellt i det här fallet.

Ulf Kvarnström.
Ulf Kvarnström. Foto: Byggnads

– Vi skulle aldrig förhandla några sådana undantag för att såga en vägg. Undantagen är vid händelse av någon katastrof. Arbetsgivaren måste ordna arbetet så att det funkar. Det här är avtalsbrott, de har brutit mot arbetstidsreglerna, säger han.

Företaget är registrerat i Södertälje, men har sågat, borrat och rivit i betongkonstruktioner på flera kända högstatusbyggen i Stockholmsområdet.

De maskiner som används för håltagning i betong är starka och vibrerar kraftigt för att komma igenom den stenhårda betongen. Vibrationerna i sådana verktyg är skadliga och hur länge man får använda verktygen är därför strängt reglerat i föreskrifter från Arbetsmiljöverket.

Rekommendationen för att med handmaskin bila i betong är max en timma om dagen, därefter är det direkt skadligt.

– Man får så kallade vita fingrar. Det yttrar sig i nervbortfall, man kan inte hålla med händerna, blodcirkulationen upphör i fingrarna, säger Ulf Kvarnström.

Jag har stått i åtta timmar om dagen, flera dagar i sträck.
Tigran Khaladze. arbetare på 08 Betonghåltagning 

Men flera arbetare på 08 Betonghåltagning uppger till Arbetaren att de uppmanats att stå hela arbetsdagar med maskinen.

– Ingen respekterar den regeln. Jag har stått i åtta timmar om dagen, flera dagar i sträck, säger Tigran Khaladze.

Vi vet att de här människorna kommer att få skador. Det är förbjudet att jobba så länge.
Ulf Kvarnström, arbetsmiljöombudsman på Byggnads

För att räkna ut gränsvärdet där ett förbud inträder måste man räkna specifikt på varje maskin, men om de anställdas uppgifter stämmer, behöver inte Ulf Kvarnström räkna.

– Vi vet att de här människorna kommer att få skador. Det är förbjudet att jobba så länge. Arbetsgivaren måste vidta åtgärder. Fortsätter man jobba och har instruktion att jobba 7-8 timmar i sträck är det bara månader innan arbetsskadan kommer, säger han.

Av firmans 50-talet anställda är runt 40 från östeuropeiska länder, flera källor på firman berättar att reglerna för de svenska och de utländska arbetarna skiljer sig.

Merparten av de utländska arbetarna är inte EU-medborgare och arbetar med arbetstillstånd kopplade till firman, vilket betyder att om de förlorar jobbet åker de ut ur landet. Många vågar därför inte säga nej till cheferna.

– Om någon skulle komma till svenskarna och säga att de skulle jobba så länge skulle de ju bara säga dra åt helvete. Men vi kan inte, eftersom vi har arbetstillstånd från Migrationsverket, säger Tigran Khaladze.

Och mycket talar för att rädslan är befogad. Arbetaren har tagit del av åtminstone två fall där utländska anställda krävt sin rätt till sjukersättning, eller ens betalning för arbetad tid. I båda fallen har resultatet varit att de blivit av med jobbet.

Arbetaren har kontaktat 08 Betonghåltagnings vd, Joakim Lundström, som inte vill svara på frågor i telefon.

– Jag kan inte ge dig direkta svar eftersom jag inte är insatt i alla detaljer. Jag vill inte säga något till dig som visar sig vara fel. Om du har frågor är det bättre att du mailar över dem, säger Joakim Lundström.

Men trots att Joakim Lundström får samtliga frågor skickade till sig, återkommer han inte.

Fotnot: Tigran Khaladze heter egentligen något annat.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga